Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedno radi, drugo govori

Sramotni putni nalozi Charlesa Michela: Vrijede li za njega druga pravila?

Aktualno Galerija Charles Michel - 2 Charles Michel - 2 Foto: DNEVNIK.hr Charles Michel - 1 Charles Michel - 1 Foto: DNEVNIK.hr Privatni avion, ilustracija - 1 Privatni avion, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +1 Privatni avion, ilustracija - 3 Galerija 1/6 >>
Poznato je da političari često jedno rade, a drugo govore. Takvo ponašanje pripisuje se i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. Otkriveno je da je za čak 72 putovanja koristio privatni zrakoplov i to dok zagovara smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Unajmljeni privatni zrakoplov je, izgleda, omiljeno prijevozno sredstvo predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. Tako je putovao na čak 72 od ukupno 112 službenih putovanja koliko ih je prebrojao list Politico, a samo 18 puta komercijalnim letom.

"Klimatska kriza utječe na sve nas tako da bi, kad god je to moguće, i političari trebali izbjegavati korištenje privatnih letova, pogotovo ovako u velikom broju i okrenuti se alternativama koje su bolje za klimu", smatra Petra Andrić, programska voditeljica u Greenpeaceu Hrvatska u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Danijela Vrbote.

Posebno je zanimljivo što je privatnim zrakoplovom Charles Michel letio na prošlogodišnji UN-ov klimatski summit u egipatski Sharm el-Sheikh gdje je imao dramatičan govor.

"Imamo klimatski pištolj uperen u glavu. Živimo na posuđenom vremenu", poručio je tamo Michel.

Iz njegovog ureda brane se kako je putovanje bilo u skladu s pravilima Vijeća koja nalažu da dužnosnici, kada je moguće, putuju komercijalnim letovima. Charles Michel se u Sharm el-Sheikhu hvalio kako je Europska unija predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena.

Povećan broj privatnih letova

Predsjednik Europskog vijeća pridonio je znatnom povećanju broja privatnih letova u Europskoj uniji prošle godine.

"Danas objavljena studija pokazuje da se broj privatnih letova u EU povećao za čak 64 posto u 2022. godini, odnosno da je ostvareno nešto više od 570 tisuća letova u 2022. godini. To je veliko povećanje, a također prosječan let takav emitira gotovo 6 tona CO2", navodi Andrić.

Jednom automobilu za to treba 23 tisuće kilometara, što znači da 38 puta može prijeći od Zagreba do Dubrovnika. Greenpeace je zato pokrenuo internetsku peticiju kojom se poziva na zabranu privatnih zrakoplova uz određene iznimke.

Charles Michel cijelo vrijeme očito misli da je on iznimka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene