Jean-Claude Juncker, Theresa May (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker, Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da se o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije ne može ponovno pregovarati bez obzira na odluku britanskog parlamenta.


Juncker je u Europskom parlamentu ponovio stav koji su izrekli mnogi europski uzvanici i čelnici država članica nakon jučerašnje odluke britanskog parlamenta da premijerka Theresa May traži otvaranje pregovora kako bi se našlo alternativno rješenje za granicu Irske i Sjeverne Irske.

Vezani članci Boris Johnson Lagano blagdansko štivo: Johnson pozvao Britance da nakon božićnog ručka pročitaju sporazum o Brexitu Brexit, ilustracija Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima

Šef Europske komisije rekao je da je postojeći dogovor o izlasku Velike Britanije najbolji i jedini sporazum.

"Jučerašnja rasprava i glasanje u Donjem domu britanskog parlamenta to nije promijenilo. O sporazumu o povlačenju se neće opet pregovarati", rekao je Juncker.

Pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Barnier je rekao da je 'backstop', tj. zaštitni mehanizam koji sprječava obnovu tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske sastavni dio sporazuma o Brexitu te da se o tome neće ponovno pregovarati.

Barnier je tijekom govora u Europskom parlamentu izjavio da je to bilo "realno rješenje" kako bi se izbjegle tvrde granice.

Britanski parlamentarci glasali su ranije ovaj mjesec protiv sporazuma oko kojeg su se dogovorili Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija nakon 18 mjeseci pregovora.

Juncker i Barnier odbacili alternativna rješenja za "backstop"

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i pregovarač EU-a za brexit Michael Barnier poručili su u srijedu u Europskom parlamentu da nema alternativnog rješenja za "backstop", dio sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a koji za cilj ima ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske otvorenom.

Dan nakon izglasavanja amandmana "N" u Donjem domu britanskog parlamenta kojim se traže "alternativna rješenja" za tzv. backstop, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker podsjetio je da Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Europske unije za manje od dva mjeseca i upozorio da pregovori o Brexitu nisu igra.

Donji dom britanskog parlamenta u utorak navečer je s 317 glasova za i 301 protiv izglasao amandman "N", konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja, no alternativna rješenja nisu specificirana.

Šef Europske komisije rekao je da je postojeći dogovor o izlasku Velike Britanije najbolji i jedini sporazum.

"Jučerašnja rasprava i glasanje u Donjem domu britanskog parlamenta to nije promijenilo. O sporazumu o povlačenju se neće opet pregovarati", rekao je Juncker.

"Jučerašnje glasovanje povećava rizik neurednog Brexita, moramo se pripremiti na sve moguće scenarije", dodao je Juncker na plenarnoj sjednici Europskog parlament u srijedu.

I pregovarač EU-a za brexit Michael Barnier uvjeren je da nema boljeg rješenja od "backstopa".

"Trebale su nam dvije godine da dođemo do takvog rješenja. Trebamo 'backstop' baš takav kakav jest", rekao je Barnier.

"Backstop u trenutnom obliku neće spriječiti tvrdu granicu, već će ju stvoriti", uvjeren je britanski eurozastupnik Ashley Fox (ECR), dok je britanski eurozastupnik Nigel Farage (EFD) u raspravi prozvao britansku premijerku i optužio EU za postavljanje ultimatuma.

"May je potpisala katastrofalan sporazum. Nijedna zemlja, osim da je poražena u ratu, ne bi tako nešto potpisala", poručio je Farage.

Čelnik liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt (ALDE) poručio je Britancima da je vrijeme da se prvo u svojim redovima dogovore na koji će način pristupiti brexitu.

"Mijenjate mišljenje svaki dan, stvarate nesigurnost i nestabilnost umjesto zaključivanja novih odnosa s EU", rekao je Verhofstadt.

Britanski zastupnici jučer su odbacili dva amandmana kojim bi parlament spriječio da Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma ako premijerka May ne uspije potvrditi sporazum u veljači. Poslije su tijesno prihvatili prijedlog kojim se vlada poziva da zaustavi potencijalni neuredni sporazum o izlasku.

Takozvani amandman Spelman dobio je 318 glasova za, a 310 je bilo protiv, a njime se odbacuje "mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez Sporazuma o povlačenju i okvira za buduće odnose"(Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju