Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrijednosti srca'

POZVAO EUROPU U POMOĆ 'Nemojmo pisati pjesme niti davati obećanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u četvrtak Europu da hitno pomogne zemljama suočenima s migrantskom krizom, osuđujući zemlje članice koje nisu ispunile svoja obećanja.

"Migrantska kriza koju proživljavamo neće završiti do Božića, to je kriza koja će potrajati i mi moramo dugoročno djelovati", rekao je Jean-Claude Juncker na kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Madridu.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Slika nije dostupna Poruka UN-a 'Ne budite kukavice. Ne skrivajte se iza granica': Prema Europi krenuo novi val migranata

"Potrebne su nam vrijednosti srca koje često zaboravljamo."

"Moramo biti svjesni svoje odgovornosti", dodao je, pozivajući na novo "bratstvo" s Afrikom i provedbu već donesenih odluka kad je riječ o humanitarnoj pomoći.

"Nemojmo pisati pjesme niti davati obećanja, djelujmo jer je to hitno potrebno", istaknuo je, podsjetivši da su članice EU-a obećale dati 2,3 milijarda eura pomoći, a do sada su isplatile samo 275 milijuna.

DVA KONCEPTA EUROPE 'Orban želi nacionalnu državu koja bi odgovarala konceptu države iz 19. stoljeća'

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u svojem se obraćanju zauzeo za odlučniji stav Europe.

"Izgubili smo sposobnost zaštite naših granica", rekao je bivši poljski premijer.

EPP će svoje prijedloge iznijeti na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a 9. studenoga te na sastanku europskih ministara vanjskih poslova idući tjedan, prenosi EUobserver. "Moramo prekinuti beskorisne rasprave između onih koji žele braniti granice (...) i pobornika solidarnosti i otvorenosti", dodao je, aludirajući na njemačku kancelarku Angelu Merkel i mađarskog premijera Viktora Orbana koji su ga slušali.

"Obični građani spremni su i žele primiti migrante, ali istodobno očekuju da njihovi čelnici ispune svoje dužnosti kao javne vlasti", dodao je.

"Građani se žele ponovno osjećati sigurnima i samo će tada moći pomoći potrebitima."

Europska pučka stranka je na kongresu, među ostalim, usvojila rezoluciju o migraciji u kojoj poziva na jačanje kontrole europskih kopnenih i morskih granica.

Rezolucija poziva na reviziju Dublinskog sustava azila i, dugoročno, cjelovitu reformu europskog sustava azila. Pučani se zauzimaju također za razdvajanje izbjeglica od ekonomskih migranata prije nego stignu u EU, politiku legalne migracije koja bi se temeljila na potrebama tržišta rada te reviziju europske direktive o okupljanju obitelji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene