Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica u Mađarskoj

IZNENADILI GA PITANJEM 'Mislio sam da je taj vlak već vraćen u Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se u Mađarskoj gdje se sastala s predsjednikom Republike Mađarske Janosom Aderom.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon što je posjetila mađarski parlament uputila se u Palaču Sandor, službenu rezidenciju predsjednika Republike Mađarske, gdje se susrela s  mađarskim kolegom Janosom Aderom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar Ostojić 'Predsjednica s lakoćom sve može dogovoriti sa svojim prijateljima u Srbiji' Slika nije dostupna Njemačka kritizira Mađarsku U Sloveniju ušlo 2.700 migranata, nitko nije zatražio azil

'Postoje prijateljstva među narodima koja su neraskidiva, koja se temelje na povjerenju, a moja je želja da prijateljstvo naroda postane partnerstvo među državama. Takva trajna vrijednost može ostati samo ako ostanu iskrenost i vjerodostojnost', kazao je u svojem govoru mađarski predsjednik Janos Ader.

"Moja je želja da prijateljstvo mađarskog i hrvatskog naroda postane partnerstvo koje služi našim državama", pročitao je u nastavku Ader, rekavši da bi sad čak "mogao okončati tiskovnu konferenciju jer taj upis u cijelosti zrcali sve ono o čemu smo nas dvoje razgovarali tijekom prethodnih sastanaka i prenosi njihov duh".

Mađarski predsjednik je potvrdu iznimno sličnih razmišljanja pronašao i u činjenici da su i on i predsjednica Grabar-Kitarović za današnji sastanak pripremili isti citat, iz djela velikog hrvatskog pisca Miroslava Krleže.

"U povijesti je između Mađara i Hrvata bilo toliko problema da bismo time mogli napuniti knjigu. Međutim, Mađare i Hrvate povezuje toliko toga da bi to moglo napuniti cijelu jednu knjižnicu", citirao je Krležu Ader, ocijenivši kako je "upravo ta konstatacija bit svega."

'Ovaj posjet dogovoren je još za susreta na mojoj inauguraciji (za predsjednicu Republike Hrvatske) i držim da je doista pravovremen, u vrijeme kad trebamo dalje razvijati prijateljstvo i suradnju između dviju država', rekla je na početku svojeg obraćanja novinarima predsjednica Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Mađarskoj.

Dvoje je predsjednika na sastanku razgovaralo o bilateralnim problemima i pitanjima, prometnoj infrastrukturi i gospodarstvu, no dotaknuli su se i najvećeg pitanja koje u posljednje vrijeme sve više razdvaja Hrvatsku i Mađarsku - pitanje migrantske krize.

Predsjednica u Mađarskoj kako bi zadržali 'pozitivnu komunikaciju'

Složili su se da zanemarivanje bilo kojeg segmenta predstavlja propust te kako je potrebno pronaći odgovore na pitanja, ona kratkoročna, poput kontrole granica, uvjeta za kontrolirani ulazak u zemlju te humanitarna skrb, potom srednjoročna pitanja kao što su pojačavanje nadzora granice između Turske i Grčke, unaprijeđenje suradnje humanitarnih organizacija, otvaranje dodatnih kampova na kriznim područjima, pojačanu policijsku suradnju i dobivanje potpore UN-a.

Oboje predsjednika slaže se da kvote nisu rješenja jer se ne bave rješavanjem izvora koji stvara problem izbjeglica kako u EU tako i u svijetu.

'Riječ je o dugoročnom problemu koji se ne može riještit kratkoročnim rješenjima već suzbijanjem korjenskih uzroka u Mediteranskom bazenu i Bliskom istoku', istaknula je Grabar Kitarović te dodala kako rješenje problema vidi u izgradnji kampova u Libanonu i Jordanu ne bi li oni koji su primorani bježati iz ratom zahvaćenih zemalja imali dostojan život.

'To je humanitarno, sigurnosno i ekonomsko pitanje globalnih razmjera. Potrebno je osigurati vanjske granice, vršiti strogu kontrolu prelaska te pronaći holističko, sveobuhvatno rješenje', dodala je Grabar Kitarović.

RANKO OSTOJIĆ 'Ako Njemačka prestane primati izbjeglice i Mađarska zatvori vrata, Hrvatska će zatvoriti prihvat'

Predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako s Mađarskom dijelimo povijest ali i budućnost u okviru Europske unije i NATO-a.

'Mađarska je uvijek stajala uz Hrvatsku, u vrijeme Domovinskog rata ali i u vrijeme ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naši odnosi zasjenjeni su žestokom retorikom, ali to ne smije ostaviti traga na dobrosusjedskim odnosima', istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Postavljanim pitanjem o hrvatskom vlaku koji je pun migranata prošao hrvatsko-mađarsku granicu gdje je zaustavljen i gdje stoji već gotovo tri tjedna, mađarski predsjednik bio je zbunjen.

'Pitanje me iznenadilo ja sam mislio da je taj vlak vraćen u Hrvatsku i nadam se da će se to riješiti. Neka to ne bude najveći problem među zemljama', rekao je Ader.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se i na kritike Vlade koja je kazala kako nije znala za njezin današnji posjet Mađarskoj.

'Ne znam o čemu je govorio gospodin Ostojić s obzirom da je moj savjetnik razgovarao s njegovim savjetnikom. Ako nisu znali za ovaj posjet, to je njihov problem. Nije lijepo da u stranoj zemlji raspravljamo o ovom pitanju. Ministar Ostojić nema ovlasti u vanjskoj politici. Galamdžije to neće riješiti, to treba rješavati hladne glave', poručila je predsjednica de dodala da smo na problem koji se događa na hrvatsko-mađarskoj granici zakasnili s reakcijom.

'Odmah smo trebali rješavati taj problem. Migrantska politika nije u mojoj nadležnosti, ali zato je nacionalna sigurnost moje područje', rekla je Grabar Kitarović (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene