Službeni posjet hrvatske predsjednice Izraelu prati novinarka Nove TV Tatjana Krajač.


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se danas s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom na čiji je poziv i došla u službeni posjet toj zemlji. Rivlin joj je izrazio dobrodošlicu.

'Izrael i država Izrael nije samo kompenzacija za holokaust - Izrael je jedina domovina židovskog naroda. Okrenuli smo se nazad domovini kako bi osnovali izraelsku državu, i na žalost, od tada smo u sukobu. Riječ je o konfliktu koji je jako sličan onome s kojim ste se vi suočili. I zato vas i cijelu regiju uzimamo kao model kako razumjeti i kako okončati konflikt s kojim se suočavamo.

Nadamo se dobrim odnosima s vašom zemljom. Radujemo se i proširenju suradnje. Voljeli bismo da razumijete naše probleme onoliko koliko mi razumijemo probleme vaše regije.

Morate razumjeti da što se Irana tiče, nije samo u pitanju nuklearno oružje, već je Iran prijetnja postojanju Izraela. Podupiru i stoje iza terorističkih organizacija u Jemenu, Libanonu, Siriji, čak i na jugu Izraela, u Gazi i Sinaju i uzrokuju puno problema Egipćanima, našim susjedima', izjavio je izraelski predsjednik.

Hrvatska predsjednica izjavila je kako joj je zadovoljstvo biti u Izraelu i kazala kako je glavna poruka - mir.

'Izražavam najdublju tugu i žaljenje zbog svih žrtava holokausta u Hrvatskoj'

Vezani članci Yair Lapid - 2 Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac: Tko je čovjek koji je sastavio najnevjerojatniju koaliciju u izraleskoj povijesti? Benjamin Netanyahu (Foto: Dnevnik.hr) Kraj vladavine Benjamina Netanyahua? Izraelska oporba oformila novu vladu

'Da, jučer smo nazočili ceremoniji u Yad Vashemu i odali počast žrtvama holokausta ali i svim žrtvama totalitarističkih režima. Živjela sam u jednom takvom kao što sam vidjela i lice rata u Hrvatskoj. Znam što znači živjeti u miru i sigurnosti i želim vama i ljudima Izraela mir i sigurnost iz dubine moga srca.

Istinski se nadam nastavku dijalog između Izraela i Palestine. Hrvatska podupire napore međunarodne zajednice kako bi se uspostavio mir i sigurnost, ali izlazno rješenje ovisi o volji Palestinaca i Izraelaca. Nadam se da ćemo ubrzo gledati u rješenje koje će potrajati.

Pratimo situaciju na Bliskom Istoku, prvenstveno nove sigurnosne prijetnje koje obuhvaćaju ekstremizam, oružje, trgovinu ljudima, ilegalne migracije i sve te nove prijetnje koje su se pojavile i u prostoru Mediterana.

No, ono sto je nama najbitnije u odnosima dviju zemalja su ekonomija, kultura, poljoprivreda, razmjene u obrazovanju ali i suradnja u pitanjima sigurnosti jer smo izloženi istim prijetnjama. Naša je odgovornost zajednički se boriti protiv prijetnji našoj sigurnosti', kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednik Izraela složio se s njom i nadovezao se:

'Mi znamo što je bilo u vašoj regiji. I sami znate da je jedino rješenje direktni dijalog i pregovori obiju strana. Bez toga, konflikt postaje internacionalni problem. A ni jedna međunarodna odluka ne može nas dovesti do kraja stvarnog sukoba i tragedije s kojom smo suočeni ovdje. Jedino direktni pregovori mogu dovesti do razumijevanja i uspostave mira i povjerenja između dviju strana'.

Izaslanstvo predsjednice Grabar Kitarović u kojem je i potpredsjednik Sabora Željko Reiner sastalo se i sa predsjednikom izraelskog parlamenta Yuli-Yoel Edelsteinom. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook