Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAVRŠETAK BALKANSKE TURNEJE

Ursulu von der Leyen u Sarajevu dočekali transparenti: "Imate perspektivu u EU, ali pod jednim uvjetom"

Ursula von der Leyen u Sarajevu - 3
Ursula von der Leyen u Sarajevu - 3 Antonio Balic / CROPIX
Aktualno Galerija Ursula von der Leyen u Sarajevu - 3 Ursula von der Leyen u Sarajevu - 3 Foto: Antonio Balic / CROPIX Ursula von der Leyen u Sarajevu - 7 Ursula von der Leyen u Sarajevu - 7 Foto: Antonio Balic / CROPIX Ursula von der Leyen u Sarajevu - 6 Ursula von der Leyen u Sarajevu - 6 Foto: Antonio Balic / CROPIX Ursula von der Leyen u Sarajevu - 5 Ursula von der Leyen u Sarajevu - 5 Foto: Antonio Balic / CROPIX +2 Ursula von der Leyen u Sarajevu - 4 Galerija 1/7 >>
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u srijedu u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina ima europsku perspektivu pod uvjetom provedbe reformi koje se od nje očekuju.

Von der Leyen na kraju svoje turneje po državama zapadnog Balkana boravila je u BiH gdje se odvojeno sastala s članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović, a potom i s predsjedateljicom Vijeća ministara te zemlje Borjanom Krišto.

"Budućnost BiH je u EU", kazala je novinarima nakon tih razgovora Von der Leyen ustvrdivši kako Unija snažno podupire europski put te zemlje. BiH je potkraj 2022. nakon šest godina čekanja dobila status države-kandidatkinje za članstvo u Uniji, a u toj se zemlji nadaju kako bi im do kraja ove godine mogao biti odobren početak pristupnih pregovora unatoč stalnim unutarnjim prijeporima i blokadama koje usporavaju provedbu reformi.

Zastupnički dom parlamenta BiH je uoči dolaska Von der Leyen u utorak donio rezoluciju kojom je tijela EU pozvao na početak pregovora o članstvu.

Von der Leyen je kazala kako u Bruxellesu sada od BiH očekuju "snažni napredak" u provedbi 14 reformi kao i da ta zemlja ne smije sebi dopustiti bilo kakvo nazadovanje, posebice u pogledu vladavine prava i temeljnih sloboda.

Istaknula je i kako novi plan rasta za zapadni Balkan vrijedan šest milijardi dolara predstavlja najbolji dokaz jasne potpore EU cijeloj regiji, no distribucija tih novaca također ovisi o provedbi reformi, baš kao što o tome ovisi i koliko će dugo u BiH nastaviti djelovati Ured visokog predstavnika (OHR) s izvršnim ovlastima.

"To je još jedan poticaj svima da iskoriste ovu priliku", izjavila je dodajući da šest milijardi eura potpore od kojih su dvije milijarde bespovratna sredstva nije unaprijed raspoređeno po državama nego će se dijeliti "prema zaslugama".

Plan rasta Europske komisije za regiju znači otvaranje većih mogućnosti povezivanje gospodarstava i uspostavu otvorenog regionalnog tržišta, što odmah može povećati BDP u regiji za 10 posto. Uz povezivanje jedinstvenih tržišta regije i EU, procjena je Bruxellesa, gospodarski rast balkanskih država udvostručio bi se tijekom razdoblja od deset godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

Predsjedateljica Vijeća ministara Krišto ustvrdila je kako je sadašnja vlast maksimalno angažirana u provedbi reformi te kako je napredak tu a problemi se mogu riješiti unutarnjim dijalogom jer su europske integracije zajednički interes oko kojega u BiH postoji konsenzus. Nada se da će novi izvještaj Europske komisije o napretku BiH kojega u Sarajevu očekuju 8. studenog biti pozitivan.

"Uvjerena sam da će i predsjednica Komisije... učiniti sve da se prepozna trud, rad i iskorak na europskom putu i da ćemo biti ohrabreni otvaranjem pregovaračkog procesa", kazala je Krišto.

Vjeruje kako bi to doprinijelo da BiH osigura unutarnju stabilnost što je posebice važno u sadašnjim geopolitičkim okolnostima a za novi plan rasta EU za regiju kazala je kako je to prilika koju nitko ne bi smio propustiti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene