Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjedanje EU-om: Sloveniji prioritet zapadni Balkan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate rekao je u razgovoru za njemačku agenciju dpa da će prioritet slovenskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2008. godine biti rješavanje problema na zapadnom Balkanu.

Mate je u razgovoru objavljenom u srijedu naglasio da je njegova zemlja "više nego spremna" za izazove s kojima će se suočiti tijekom predsjedanja.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Počela međunarodna konferencija o zapadnom Balkanu

Umanjujući strahovanja da bi proglašenje kosovske neovisnosti moglo regiju zapadnog Balkana gurnuti u kaos, Mate je rekao da jačanje sigurnosti na jugoistoku Europe ostaje najviši prioritet za EU.

- Moramo surađivati sa svim našim glavnim partnerima, poput Kine, Južne Amerike, Sjedinjenih Država, Rusije i naravno Afrike, ali prvo moramo riješiti probleme u našem bliskom susjedstvu, na zapadnom Balkanu. Moramo se usredotočiti na to područje, rekao je Mate.

Mate, 44-godišnji ministar koji je ranije bio i vojni savjetnik
slovenske vlade, rekao je da ne vjeruje da bi na Balkanu mogao izbiti novi rat, ali je priznao da kosovski problem predstavlja "najteži izazov" šestomjesečnom slovenskom predsjedanju EU-om.

Mate je rekao da ne vjeruje da će Europa svjedočiti ponavljanju događaja iz devedesetih godina prošlog stoljeća, kad su stotine tisuća osoba izbjegle iz ratom pogođene bivše Jugoslavije.

Nasuprot tome, Mate je naglasio da se veseli danu kad će "siva zona" na jugoistoku Europe - područje između članica EU-a Grčke, Bugarske, Rumunjske, Mađarske i Slovenije - postati dijelom Unije.

- Budućnost tog područja dugoročno je unutar EU-a, rekao je Mate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene