Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati južnoafrički književnik i publicist Muzi Kuzwayo predložio je da se Južnoafrička Republika preimenuje u 'Mandelija', u čast oca borbe protiv aparthejda Nelsona Mandele, kako bi se popravila slika zemlje u inozemstvu i podiglo samopouzdanje Južnoafrikanaca.


"Zamislite kako bi bilo živjeti u zemlji nazvanoj po čovjeku koji je primjer pobjede ljudskog duha, umjesto imena koje bolno podsjeća na neugodnu povijest", rekao je Kuzwayo ovog vikenda za Sunday Times.

>> Mandela se oporavlja, posjetio ga Zuma

On smatra da je naziv Južnoafrička Republika "kavez koji zatvara dušu stanovnika i sprečava ih da rašire krila i polete", te da utjelovljuje nemogućnost Južnoafrikanaca da premoste rasnu povijest koju su obilježile gospodarska potlačenost i uskraćivanje prava glasa crnoj većini. "Vrijeme je da preimenujemo našu zemlju i ja predlažem ime koji bi ujedinilo većinu, a to je Mandelija", naglasio je Kuzwayo.

Mandela, dobitnik Nobelove nagrade za mir, prvi je južnoafrički crni i demokratski izabrani predsjednik. Iako od 1999. nije politički aktivan, i kod kuće i u inozemstvu cijenjen je zbog toga što je predvodio borbu protiv aparthejda, a poslije toga, kao predsjednik, i rasnu pomirbu. (Hina)

Vezani članci Taksi prijevoz minibusom najpopularniji je oblik prijevoza u Južnoj Africi (Foto: AFP/arhiva) 11 vozača taksija ubijeno na povratku sa sprovoda Mrtvačnica (Foto: Flickr/Stuart McAlpine) Ženu proglasili mrtvom pa im "oživjela" u mrtvačnici: Nije davala nikakve znakove života, ali sad je bolje

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook