Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Situacija u borbi protiv ISIS-a i Islamske države u Iraku, te pogotovo Siriji drastično se mijenja iz dana u dan, a to stvara pritisak na politiku Zapada prema ključnim igračima u regiji. Kao jedna od opcija spominje se i savez sa sirisjkim predsjednikom Bašarom al Asadom, no Washington i London na spoment toga zasad kažu odlučno 'NE'.


SAD je pojačao bombardiranje položaja ISIS-a u Iraku, a britanski konzervativci traže da se ta zemlja priključi Amerikancima u zračnim napadima.

Vezani članci Radovan Karadžić Ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak kazne služit će u Britaniji: "Trebali bismo se ponositi što je Britanija podržala 30 godina potrage za pravdom za te gnusne zločine" Slika nije dostupna Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

Zapad se nalazi pod velikim pritiskom da učini više u suprotstavljanju Islamskoj državi i njezinom uporištu u Siriji, dok se islamistički militanti bliže zauzimanju važne zračne luke na sjeveru Siriji, koja bi zabetonirala njihovu dominaciju u toj regiji.

Operacija spašavanje američkog novinara Foleyja i ostalih talaca bila je OGROMNA

Ubojstvo jednog čovjeka, Jamesa Foleyja, imalo je moć promijeniti američku i britansku vanjsku politiku na kataklizmičan način, piše Guardian. Više od svih događaja dosad, svirepo ubojstvo američkog novinara Foleyja natjeralo je Zapad na preispitivanje stavova i saveza, pogotovo u Siriji. Bašar al Asad, koji je do prije par tjedana još uvijek bio neprijatelj, odjednom postaje potencijalni kandidat za saveznika.

Ipak, Washington i London imaju i dalje čvrst stav prema sirijskom predsjedniku te odbijaju bilo kakvo savezništvo s njim. Pentagon je u petak obznanio kako tek razmatra proširenje zračnih napada na položaje ISIS-a u Siriji te obuku umjerene struje pobunjenika, koji bi se s islamističkim militantima borili na tlu, uz američku potporu iz zraka.

No ulazak u sukob s ISIS-om u Siriji je prepun poteškoća, jer bi to između ostalog, izgledalo kao suradnja sa sirijskim režimom. Samo prije godinu dana, nakon napada bojnim otrovom u Damasku, svijet je tražio Asadovu odgovornost, a Amerikanci i njihovi saveznici su pošto-poto zagovarali bombardiranje Sirije i svrgavanje Asada. Danas situacija izgleda tako da bi u čitavoj situaciji upravo Bašar al Asad mogao najviše profitirati, a ta ironija predstavlja neugodu za zapadne političare, dodaje Guardian.

'Mislim da ulazak u dijalog s Asadom ne bi pomogao u onome što želimo postići ovdje. Možda otkrijemo da se borimo protiv zajedničkog neprijatelja, ali to ne znači da im možemo vjerovati', rekao je na temu savezništva s Asadom britanski ministar vanjskih poslova Phillip Hammond.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook