Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi sastanak ovlaštenih pravnih zastupnika Makedonije i Grčke i predsjednice Međunarodnog suda pravde u Haagu Rosalyn Higgins, u svezi s postupkom koji je pred sudom Makedonija pokrenula protiv Grčke zbog onemogućavanja ulaska u NATO, održan je u Haagu.


Makedonija je u studenome prošle godine tužila Grčku pred ICJ-om zbog kršenja sporazuma dviju zemalja iz 1995. godine kojim se Grčka obvezala da Makedoniji neće sprečavati članstvo u NATO-u.

Vezani članci Slika nije dostupna Pahor ponudio posredovanje u rješenju makedonsko-grčkog spora Slika nije dostupna Grčki mediji: UN predložio ime 'Sjeverna Makedonija'

Grčka je lani zbog spora oko naziva Makedonije blokirala prijem te zemlje u Sjevernoatlantski savez. Makedonsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je u ponedjeljak u Haagu održan prvi radni sastanak dviju strana uz predsjedanje sutkinje Higgins i izrazilo očekivanje da će dinamika podnošenja podnesaka u postupku biti vrlo brzo utvrđena.

Na sudu u Haagu Makedoniju zastupa veleposlanik Nikola Dimitrovski i hrvatski profesor prava Budislav Vukas, kojega je Makedonija imenovala kao svoga ad hoc suca u 15-člano sudsko vijeće.