Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija Standard & Poor's snizila je rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru.


Tako je došlo do svojevrsnog petka 13. za kreditni status zemalja eurozone, suočene s teškom dužničkom krizom, nakon što je sinoć ovo Standard & Poor' s objavio na svojim internetskim stranicama.

Američka kreditna agencija objavila je u petak reviziju kreditnih rejtinga 16 od 17 zemalja eurozone, odnosno sviju osim Grčke, čiji je rejting od prije u statusu 'smeća'.

Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dvije zemlje u srednjem roku mogle suočiti s još jednim sniženjem.

U austrijskom slučaju takva je odluka donijeta zbog 'ranjivosti austrijskog bankarskog sektora' koji je jako involviran u zemlje istočne Europe i u Mađarskoj, državama teško pogođenim financijskom krizom.

Francuska je negativnu prognozu dobila zbog "pogoršanja političkih, financijskih i monetarnih pokazatelja" u eurozoni s kojima je Francuska blisko povezana. Francuskoj je kreditni rejting snižen prvi put od 1975. godine. 'To nije dobra vijest, ali nije ni katastrofa', rekao je francuski ministar financija Francois Baroin.

Vezani članci Nastavnici štrajkaši u Puli snimili milenijsku fotografiju (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) ''NE'' nije jedini odgovor premijeru Plenkoviću: Prikupili smo maštovite reakcije na Vladinu ponudu Slika nije dostupna Ekonomski stručnjaci podijeljeni: Očekuje se rast BDP-a po stopi od 3 posto, ali...

Njemačka jedina zadržala kreditni rejting uz pozitivnu perspektivu

Maksimalan kreditni rejting zadržale su Njemačka, Nizozemska, Finska i Luksemburg. Međutim, Njemačka je jedina dobila takvu ocjenu uz stabilnu perspektivu, dok je za ostale tri zemlje ona negativna.

Za jednu razinu još su sniženi rejtinzi Sloveniji (na A+), Slovačkoj (na A) i Malti (na A-). Slovenija i Malta dobile su uz to i negativnu prognozu, dok je Slovačka zadržala stabilnu.

Španjolskoj je kreditni rejting snižen za dvije razine s AA na A i uz negativnu prognozu, odnosno s 33 posto izgleda da joj srednjoročno bude opet snižen ako vlada ne provede reforme na tržištu rada.

Italiji je rejting također snižen za dvije razine, s A na BBB+, s negativnom perspektivom i 33 posto izgleda da joj srednjoročno bude opet snižen.

Cipru je kreditni rejting snižen na BB+, odnosno na spekulativnu razinu, uz negativnu prognozu. Portugalu je snižen na BB, također na spekulativnu razinu i uz negativnu prognozu.

Belgija (AA), Estonija (AA-) i Irska (BBB+) zadržale su u ovoj reviziji postojeće rejtinge, ali sve uz negativnu perspektivu.

Europska Komisija nezadovoljna

Europski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn izrazio je rano u subotu žaljenje zbog odluke kreditne agencije Standard & Poor's koja je snizila kreditne rejtinge za devet zemalja eurozone, javljaju agencije.

'Žalim zbog ovakve odluke jer se eurozona odlučno bori na svim frontovima kako bi odgovorila na dužničku krizu', priopćio je Rehn.

'Odluka je donijeta prvenstveno zbog naše procjene da inicijative europskih dužnosnika možda neće biti dovoljne da se u potpunosti odgovori na sustavan financijski stres u eurozoni', priopćio je S&P na svojoj internetskoj stranici.

'Nakon ove ocjene još je nužnije provesti fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme u svim zemljama eurozone, pronaći rješenje za krhkost bankarskog sektora, ojačati naše odgovore na krizu i naše financijsko upravljanje', poručio je Rehn.

Odluka S&P-a mogla bi produbiti dužničku krizu jer će vjerojatno povećati troškove zaduživanja. Mogla bi potaknuti i sniženje kreditnih rejtinga banaka i Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), pišu agencije.

Odluka S&P-a mogla bi produbiti dužničku krizu jer će vjerojatno povećati troškove zaduživanja. Mogla bi potaknuti i sniženje kreditnih rejtinga banaka i Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), pišu agencije.