Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2008. se upisao u masonsku ložu

Breivik priznao da je pucao po kampu mladih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Breivik pripada 'desničarskim krugovima' u Oslu te se početkom 2008. upisao u lokalnu masonsku ložu, no nema svježih podataka o tome je li još uvijek slobodni zidar.

21:00  Osumnjičeni napadač priznao da je pucao na otoku

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napisao manifest Krvnik Breivik: Moji postupci su monstruozni, ali potrebni Slika nije dostupna Jutro nakon pokolja Oslo kao grad duhova: 'Mislio sam da je Norveška sigurna, no nigdje više nisi siguran'

20:17 Danas neće biti objavljena imena žrtava, izvijestila je policija iz Norveške. Još se petero ljudi vode pod nestale, pa se strahuje da bi se broj mrtvih mogao popeti na 98

19:11 Norveška policija temeljeći se na izjavama sjedoka pretpostavlja da je na otoku Utoeya bilo više napadača

17:07 Norveška policija izvijestila je da je pucnjava na otoku Utoeya trajala gotovo 90 minuta

16:54 Glasnogovornik Europola rekao je za AP kako će europska policija oformiti tim od 50 stručnjaka koji će detaljno istražiti napad u Norveškoj i terorizam u sjevernim zemljama Europe

16:43 Novinska agencija NTB je izvijestila kako policija evakuira ljude iz područja u kojem se jučer u Oslu dogodila eksplozija

16:21 Uhićeni Breivik je trenutno na saslušanju. TV2 prenosi da Breivik pripada 'desničarskim krugovima' u Oslu te da se početkom 2008. upisao u lokalnu masonsku ložu, no nema svježih podataka o tome je li još uvijek slobodni zidar. Breivik je odslužio norvešku vojsku i dosad nije imao policijski dosje.

15.57. Ubrzo je ustavovljeno da je bila lažna uzbuna zbog nove bombe u centru Osla, javlja Sky News.

15.35. Nova uzbuna zbog moguće bombe u centru Osla! Policija je blokirala zonu od 100 metara oko Solli Plass, trga u blizini kraljevske palače, javlja Sky News.

15:01 Broj ubijenih u kampu, gdje su boravili tinejdžeri u dobi od 14 do 18 godina, porastao je na 92

14:47 Norveška policija je izjavila kako nema konkretnu informaciju da su na otoku bila dva napadača, no još uvijek ne mogu u potpunosti isključiti tu mogućnost, javlja Reuters. Prema očevicima, na mladež vladajuće socijaldemokratske stranke na otoku blizu Osla pucao je iz vatrenog oružja još jedan muškarac koji, za razliku od uhićenog Breivika, nije nosio policijsku odoru.

14:24 Svjedok Andreas Lunde za BBC je rekao kako je svjedočio 'sceni uništenja' kada je eksplodirala bomba u Oslu. 'Mi smo malena nacija koja sada tuguje', rekao je.

 14:14 'Zahvalni smo na snažnoj podršci koju dobijamo iz svijeta, šefova država... i koji su rekli da osjećaju kako Norveška ovo nije zaslužila', istaknuo je Jens Stoltenberg, norveški premijer.

14:12 Međunarodni dopisnik BBC-a Richard Galpin rekao je kako mnogo roditelja još uvijek ne zna jesu li njihovba djeca preživjela masakars u kampu jer se još uvijek smatraju nestalim.

14:11 Jens Stoltenberg je na press konferenciji tijekom posjeta preživjelima u masakru, rekao kako je s mnogima razgovarao i da su mnogi od njih heroji, koji su spasili živote prijateljima. 'To je duboko utjecalo na njih i oni sami su rekli kako je najbolji način za odavanje počasti poginulima, nastaviti biti politički aktivan', rekao je Stoltenberg. Prenio je i poruku preživjelih mladih: 'Oni koji nas pokušavaju zastrašiti, neće uspjeti'.

14:11 BBC-jev stručnjak za sigurnost Frank Gardner opisao je Breivika kao 'konzervativnog kršćana', koji je očito imao nešto protiv vladajuće laburističke stranke.

13:59 Norveški kralj Harald V i kraljiva Sonja stigli su u posjet preživjelima u masakru na otoku Utoeyi. Preživjele je posjetio i norveški premijer Jens Stoltenberg.

13:55 BBC prenosi kako se još uvijek ne zna točan broj posjetitelja kampa mladeži na otoku Utoeyi, ali se vjeruje da se radilo o brojci između 500 i 700 mladih.

13:51 AFP prenosi kako je Breivik bio menadžer farme Breivik Geofarm te da je zbog toga mogao kupiti šest tona gnojiva za koje policija sumnja da ga je upotrijebio u izradi eksploziva.

13:47 Norveška tužiteljica Carol Sandby nije htjela precizirati detalje oko uhićenja mladića u hotelu Sundvolden. 'Ne mogu to potvrditi, niti popvrgnuti', rekla je na pitanje nivnara TV2 Sandby.

13:22 Uhićeni mladić rekao je kako nosi nož u džepu jer se ne osjeća sigurnim, prenosi NRK.

13:17 Policija je uhitila muškarca u hotelu Sundvolen, jer je u džepu imao nož, prenose Reuters i BBC. Zasad je nepoznato povezuju li ga s napadima u Oslu i Utoeyi.

13:08 Potraga za tijelima se nastavlja na i oko otoka Utoeya, prenosi BBC. Policija još uvijek nije locirala sve osobe koje su bile u kampu mladeži.

13:03 'Prodali smo mu šset tona gnojiva, što je prilično standardna narudžba za nas', rekla je za AFP Oddny Estenstad, glasnogovornica norveškog proizvođača gnojiva.

12:58 BBC prenosi zasad nepotvrđenu informaciju kako je Breivik 4. svibnja kupio šest tona gnojiva, koje je mogao upotrijebiti u izradi eksplozivne naprave. Policija pak strahuje, prenosi norveški list Vardens Gang, da je Breivik ipak imao pomagača te da bi moglo biti novih napada. Neki od preživjelih svjedoka policiji su rekli kako se pucalo iz dva različita pravca po njima.

Najmanje 92 osobe ubijene su u dvama napadima počinjenima jučer u Oslu i okolici, koje je norveški premijer nazvao nacionalnom tragedijom, prema novim privremenim podatcima što ih je u subotu objavila norveška policija, prenose svjetske agencije.

'Otok koji je bio raj na zemlji pretvorio se u pakao', rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u subotu, a prenijela britanska agencija Reuters. 'Nikad od Drugog svjetskog rata naša zemlja nije bila pogođena zločinom takvih razmjera', rekao je premijer nazivajući napade 'nacionalnom tragedijom'.

Stoltenberg je kazao da ne želi nagađati o motivima napada i dodao: 'U usporedbi s drugim zemljama, ne bih rekao da u Norveškoj imamo velikih problema s desnim ekstremizmom. No imali smo neke skupine, pratili smo ih i naša je policija utvrdila da su to neke desne skupine', javlja Reuters.

Norveška policija identificirala je napadača u kampu kao 32-godišnjeg Norvežanina kojeg povezuje i s eksplozijom u Oslu. Mjesni mediji pišu da je napadač Anders Behring Breivik. Norveška televizija TV2 objavila je da je policija uhitila napadača koji je visok, plav muškarac povezan s desnim ekstremizmom. Norveški mediji pišu da je Breivik dva dana ranije otvorio račun na Twitteru, gdje je 17. srpnja ostavio poruku: 'Jedna osoba koja u nešto vjeruje ima snagu 100.000 onih koji imaju samo interes'. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene