Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Približavanje Balkana Uniji

Poznanj: Merkel o proširenju EU-a različito od Macrona

Njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron (Foto: AFP)
Njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron (Foto: AFP) Foto: Afp
Potreba za reformama unutar EU-a kojima bi se poboljšala učinkovitost u donošenju odluka i proširenje na jugoistočnu Europu nisu u koliziji i mogu ići paralelno, izjavila je u petak u Poznanju njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Dijelim mišljenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se moraju poboljšati radni mehanizmi u EU-u, ali to ne znači da treba zaustaviti pristupne procese", rekla je Merkel na summitu Berlinskog procesa, inicijative koju je sama pokrenula prije pet godina kako bi se na neki način oživio proces približavanja EU-u zemalja jugoistočne Europe.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Parizu - 3 Prosvjedi diljem Francuske Više od 200 ljudi završilo iza rešetaka: Neredi u centru Pariza Angela Merkel Porazgovarali o ratu Halo, halo: Merkel nasjela na lažni poziv ruskih komičara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošle je godine na summitu EU-zapadni Balkan u Sofiji ugasio nade tih zemalja u brže pristupanje, kazavši da se ne EU ne može širiti dok se iznutra ne reformira. Isto je ponovio prije nekoliko dana na summitu na kojem se odlučivalo o novim čelnicima europskih institucija, frustriran zbog teškog donošenja odluka na Europskom vijeću.

U petak je u Poznanju, na zapadu Poljske održan 6. sastanak na vrhu Berlinskog procesa. Dva dana prije, u srijedu i četvrtak održano je niz sastanaka kako između predstavnika civilnog društva tako i niz ministarskih sastanaka te gospodarski forum, koji je ove godine posvećen digitalizaciji javnog i privatnog sektora na zapadnom Balkanu. Glavne teme na ovogodišnjem summitu u Poznanju su prometno i energetsko povezivanje u regiji, ekonomske integracije, suradnja mladih, bilateralna i druga otvorena pitanja u regiji te globalni sigurnosni i migracijski izazovi.

Nakon Poljske u sljedećih godinu dana Berlinskim procesom će supredsjedati Bugarska i Sjeverna Makedonija.

Na 6. sastanku na vrhu u Poznanju sudjelovali su čelnici nekoliko zemalja članica EU-a i zemalja jugoistoka Europe.

Iz EU-a na skupu su sudjelovali hrvatski premijer premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, bugarski premijer Bojko Borisov, francuski premijer Edouard Philippe, austrijska kancelarka Brigitte Bierlein, slovenski premijer Marjan Šarec i britanska premijerka Theresa May. Italija i Grčka bile su zastupljene na ministarskoj razini.

Zemlje jugoistoka predstavljali su predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, srbijanska premijerka Ana Brnabić, kosovski premijer Ramush Haradinaj, crnogorski Duško Marković, sjevernomakedonski Zoran Zaev, albanski Edi Rama.

Na skupu je također sudjelovala visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene