Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

Svega smo se nagledali: Požari, poplave i tornada - ekstremi postaju sve učestaliji

Požari koji pustoše Grčku i SAD posljedica su iznimno suhog i vrućeg vremena. Uslijed globalnih klimatskih promjena ekstremne vremenske prilike postaju sve učestalije. Ovo je samo dio onih koje smo zabilježili u posljednjih nekoliko mjeseci.

Požare koji pustoše Grčku, već smo spomenuli, kao i požare s kojima se već tjednima bore u SAD-u. Ali nisu samo požari posljedica globalnih klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih prilika.

Njemačku i velik dio zapadne i središnje Europe sredinom prošlog mjeseca pogodilo je snažno olujno nevrijeme i izazvalo velike bujice i poplave. Život je izgubilo više od 200 ljudi.

Prethodno je zabilježen nezapamćen toplinski val u inače hladnoj Finskoj, a u Kanadi je izmjereno čak 49,6 stupnjeva Celzijevih. Toplinskom valu pripisane su stotine smrtnih slučajeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 66 posto primilo prvu dozu cjepiva Deseci tisuća Francuza na ulicama prosvjeduju protiv COVID propusnica: "Ne diktaturi''

Pročitajte i ovo Miro Bulj, gradonačelnik Sinja NEMA IZNIMAKA HZJZ odbio zahtjev Sinja da se produži rad ugostiteljskih objekata tijekom Alke: "To bi bilo diskriminirajuće prema ostalim ugostiteljima na obali i u unutrašnjosti"

Krajem lipnja, Češku je pogodio tornado. Poginulo je najmanje petero ljudi. Stotine su ozlijeđene.

U ožujku su poplave i bujice izazvane obilnim pljuskovima opustošile Australiju. Deseci tisuća ljudi bili su evakuirani, a upozorenja na ekstremne vremenske prilike dobilo je čak 40 posto od 25 milijuna stanovnika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene