Od posljedica najgoreg požara u zadnjih nekoliko desetljeća u Portugalu su umrle najmanje 62 osobe, mnoge od kojih su preminule u svojim autima, pokušavajući pobjeći od vatre. Među 59 ozlijeđenih je i osmogodišnja djevojčica te šest vatrogasaca.


"Nažalost, kada su u pitanju požari, čini se da je ovo najgora tragedija u posljednjih nekoliko godina", rekao je premijer Antonio Costa te dodao da bi se broj poginulih mogao povećati.

Vezani članci Požari u Rusiji Vatrene stihije haraju Rusijom! Razorni požari prijete selima, u gašenju pomaže i vojska Fotografije s požarišta kod Trogira VIDEO I FOTO Pogledajte neobjavljene snimke požarišta kod Trogira: S buktinjom se danima bore stotine vatrogasaca

Iako još nije poznato što je uzrokovalo požar, premijer Costa rekao je da su oluje s grmljavinom mogući uzrok.

Lokalne novine Correio do Manhã također su istaknule da bi se broj poginulih, zbog nemogućnosti hitnih službi da dopru do mnogih područja, mogao povećati.

Državni tajnik za unutarnje poslove Jorge Gomes potvrdio je da je 18 osoba živote izgubilo u svojim autima, te da su tri osobe umrle od posljedica udisanja dima. Po riječima državnog tajnika, vatra se na četiri fronte širila "velikom silinom" i "na neobjašnjiv način".

Među 59 ozlijeđenih je i osmogodišnja djevojčica koja je pronađena s opeklinama dok je lutala u blizini požara, te šest teško ozlijeđenih vatrogasaca.

Usprkos naporima, požar nije bliže obuzdavanju

Iako se oko 600 vatrogasaca i 160 vatrogasnih vozila u noći sa subote na nedjelju borilo s vatrenom stihijom, čini se kako požar nije bliže obuzdavanju.

Oko 60 požara izbilo je tijekom noći u Portugalu, a s njima se bori oko 1700 vatrogasaca, stoji u izvješću BBC-a.

U Portugalu su u subotu u mnogim dijelovima zemlje zabilježene temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva.

"Ovo je regija u kojoj su zbog šuma zabilježeni mnogi požari. Ipak, ne sjećam se tragedije ovakvih razmjera", rekao je gradonačelnik Pedrógão Grandea Valdemar Alves.

"Šokiran sam brojem smrti", rekao je Alves.