Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KATAKLIZMA U PORTUGALU

Broj poginulih u požaru i dalje raste, mnogi izgorjeli u autima dok su pokušavali pobjeći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od posljedica najgoreg požara u zadnjih nekoliko desetljeća u Portugalu su umrle najmanje 62 osobe, mnoge od kojih su preminule u svojim autima, pokušavajući pobjeći od vatre. Među 59 ozlijeđenih je i osmogodišnja djevojčica te šest vatrogasaca.

"Nažalost, kada su u pitanju požari, čini se da je ovo najgora tragedija u posljednjih nekoliko godina", rekao je premijer Antonio Costa te dodao da bi se broj poginulih mogao povećati.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Požar u Španjolskoj - 1 Evakuirana sela FOTO Španjolska i Portugal u plamenu: Vatrena stihija progutala tisuće hektara šume

Iako još nije poznato što je uzrokovalo požar, premijer Costa rekao je da su oluje s grmljavinom mogući uzrok.

Lokalne novine Correio do Manhã također su istaknule da bi se broj poginulih, zbog nemogućnosti hitnih službi da dopru do mnogih područja, mogao povećati.

Državni tajnik za unutarnje poslove Jorge Gomes potvrdio je da je 18 osoba živote izgubilo u svojim autima, te da su tri osobe umrle od posljedica udisanja dima. Po riječima državnog tajnika, vatra se na četiri fronte širila "velikom silinom" i "na neobjašnjiv način".

Među 59 ozlijeđenih je i osmogodišnja djevojčica koja je pronađena s opeklinama dok je lutala u blizini požara, te šest teško ozlijeđenih vatrogasaca.

Usprkos naporima, požar nije bliže obuzdavanju

Iako se oko 600 vatrogasaca i 160 vatrogasnih vozila u noći sa subote na nedjelju borilo s vatrenom stihijom, čini se kako požar nije bliže obuzdavanju.

Oko 60 požara izbilo je tijekom noći u Portugalu, a s njima se bori oko 1700 vatrogasaca, stoji u izvješću BBC-a.

U Portugalu su u subotu u mnogim dijelovima zemlje zabilježene temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva.

"Ovo je regija u kojoj su zbog šuma zabilježeni mnogi požari. Ipak, ne sjećam se tragedije ovakvih razmjera", rekao je gradonačelnik Pedrógão Grandea Valdemar Alves.

"Šokiran sam brojem smrti", rekao je Alves.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene