Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povlači se Bushov savjetnik Karl Rove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karl Rove, bliski prijatelj, savjetnik i glavni politički strateg američkog predsjednika Georgea W. Busha planira napustiti Bijelu kuću krajem kolovoza.

Tako se Rove pridružio nizu dužnosnika koji su se odlučili povući u posljednjih godinu i pol dana Bushove administracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč valu nasilja Bijela kuća: Iračani su kadri preuzeti brigu za svoju sigurnost Slika nije dostupna Svi živući kod Busha Petorica američkih predsjednika na ručku u Bijeloj kući

Dugogodišnji član Bushovog unutarnjeg kruga, Rove je od predsjednika dobio nadimak 'arhitekt' zbog njegove strategije koja je Busha dva puta dovela u Bijelu kuću. 

Od siječnja 2001., kada je Bush prisegnuo, obnašao je visoku dužnosničku dužnost u Bijeloj kući.

'Mislim da je vrijeme', izjavio je Rove za The Wall Street
Journal. 

'Uvijek postoji nešto što vas može držati ovdje. A iako bih ja volio biti ovdje, moram to učiniti za dobro svoje obitelji', dodao je.

'To je očito veliki gubitak za nas', kazala je zamjenica tajnika za odnose s javnošću Bijele kuće Dana Perino.

'Jako će nam nedostajati, ali znamo da to ne bi učinio da nije
siguran kako je vrijeme da počne više davati svojoj obitelji. On će i dalje biti veliki predsjednikov prijatelj', dodala je.

Rove, trenutno zamjenik predstojnika predsjednikova ureda, samo je jedan u nizu Bushovih bliskih suradnika koji se povlači u posljednjih nekoliko mjeseci.

Otkako su demokrati dobili kontrolu u Kongresu u studenom prošle godine, neki viši dužnosnici administracije su objavili svoje ostavke. 

Među onima koji su napustili Bijelu kuću su savjetnik Dan Bartlett, direktor za proračun Rob Portman, odvjetnica Bijele kuće Harriet Miers, politička direktorica Sara Taylor, zamjenici savjetnika za nacionalnu sigurnost J.D. Crouch i Meghan O'Sullivan. 

Ministar obrane Donald Rumsfeld je bio prisiljen na davanje ostavke odmah nakon izbora zbog nepopularnog rata u Iraku koji se suviše razvukao.

Početkom ovog mjeseca Bush je stvorio pretpostavke za mogući sudski obračun s zastupnicima demokratima navodeći privilegij izvršne vlasti kao razlog da odbaci subpoenu za Rovea koji je trebao svjedočiti pred senatskim odborom za pravosuđe u istrazi o otpuštenim saveznim tužiteljima.

Bushovi protivnici htjeli su prisiliti Rovea i druge predsjednikove suradnike na svjedočenje o prošlogodišnjem otpuštanju devet tužitelja. 

Demokrati tvrde da su otpuštanja možda imala namjeru da utječu na istrage nad demokratskim ili republikanskim zastupnicima.

Rove, glavni strateg Bushovih predsjedničkih kampanja 2000. i 2004., imao je važno mjesto u Bijeloj kući otkako je Bush preuzeo dužnost predsjednika u siječnju 2001.

Journal navodi kako se Rove planira vratiti se u Teksas gdje ima kuću, a sin mu pohađa koledž u San Antoniu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene