Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve što do sada znamo

EUROPSKA DŽIHADISTIČKA MREŽA Evo što te monstrume povezuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Europe provode se protuterorističke operacije. Belgijska policija je u glavnom gradu Bruxellesu prošle noći uhitila sedam osoba.

Diljem Europe provode se protuterorističke operacije. Belgijska policija je u glavnom gradu Bruxellesu prošle noći uhitila sedam osoba. Njihov identitet i moguća povezanost s terorističkim napadima u briselskoj zračnoj luci i podzemnoj željeznici prije tri dana zasad nisu poznati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Piše Le Monde 'Abdeslama je policija trebala natjerati da progovori o bombašima iz Bruxellesa' Slika nije dostupna Abdeslam propjevao Bombaši planirali napad na Uskrsni ponedjeljak, ali su ipak morali požuriti

Njemački mediji javljaju da su u toj zemlji privedene dvije osobe osumnjičene za povezanost s napadačima. Francuska je policija u Parizu uhitila osobu osumnjičenu za pripadnost skupini koja je planirala novi teroristički napad.

Istraga je pokazala da su osumnjičeni džihadisti koji stoje iza napada u Bruxellesu povezani s napadačima na Pariz.

Povezanost napada u Parizu i posljednjih napada u Bruxellesu više nije novost. Salah Abdeslam koji je uhićen prošlog tjedna u velikoj policijskoj raciji u Belgiji, a kojeg se sumnjiči da je glavni organizator napada u Parizu, bio je glavni okidač za napade u Bruxellesu.

Nakon što su francuski mediji objavili informaciju kako Salah Abdeslam surađuje s belgijskim vlastima, džihadisti su, u strahu od toga da budu otkriveni, požurili s napadom na Bruxelels kojeg su planirali izvesti na dan Uskrsa.

U nastavku donosimo glavne osumnjičene za napade u Bruxellesu.

Khalid el Bakraoui

27-godišnji Belgijac jedan je od napadača koji se raznio bombom na metro stanici Maalbeek. Khalid el Bakraoui od prije je bio poznat policiji. 2011. osuđen je na pet godina zatora zbog krađe automibila, no nakon godine dana služenja kazne, pušten je na odluženje uvjetne kazne. Prema policijskom izvješću, Khalid je pod lažnim imenom iznajmio stan u četvrti Forest u Bruxellesu u kojem je u velikoj policijskoj akciji prošlog tjedna ubijen jedan od osumnjičenih za napade u Parizu.

Brahim el Bakraoui

Brat Khalida el Bakraouia raznio se bombom na briselskom aerodromu u utorak. Jedan je od muškarace kojeg su nadzorne kamere snimile kako ulazi na aerodrom s velikim torbama u kojima se nalazio eksploziv. Na snimkama se nalazi s Njimom Laachraouiem koji se također raznio bombom u zračnoj luci, dok se za trećim čovjekom (čovjek u bijelom) još uvijek traga.

U listopadu prošle godine, briselske vlasti su osudile Brahima zbog toga što je kalašnjikovom pucao prema policiji na Boulevard Adolphe Max u Bruxellesu, 30. siječnja iste godine. Uz pomagače, Brahim je počinio razbojstvo i pljačku mjenjačnice.

Kada su automobilom pokušali pobjeći, policija ih je presrela na što su izvadili kalašnjikove i počeli pucati po policiji. U tom je obračunu s tri hitca ranjen jedan policijski službenik. Ibrahim je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina. Nakon nekoliko godina pušten je na uvjetnu slobodu koju je prošle godine prekršio te se od tada nalazio u bijegu.

Postoji mogućnost da su upravo 'braća kamikaze' bili jedni od onih koji su pobjegli pred policijom iz stana u Forestu gdje je policija pronašla zastavu samoproglašene Islamske države, puške, detonatore kao i otiske prstiju Salaha Abdeslama, koji je uhićen tri dana prije ovog otkrića.

Najim Laachraoui

25-godišnji Najim Laachraoui, prema nepotvrđenim informacijama jedan je od dvojice napadača na briselsku zračnu luku, a njegov je DNA pronađen i na eksplozivu korištenom u napadima na Pariz. Laachraoui je smatran glavnim odgovornim za izradu bombi. Rođeni Francuz kojije živio u Belgiji u veljači 2013. otišao je u Siriju, pretpostavlja se na obuku za izradu eksplozivnih naprava.

2014. godine za njim je izdana međunarodna tjeralica, no to ga očito nije spriječilo da se vrati u Belgiju. Iako se u medijima navodi da se u Europu vratio iskoristivši sudbinu migranata, te informacije nisu potvrđene.

Koristio se lažnim identitetom - Soufiane Kayal, a policija ga je zaustavila, zajedno sa Salahom Abdeslamom na granici Mađarske i Austrije u listopadu 2015. godine.

Salah Abdeslam

Četiri mjeseca od napada na Pariz, bio je najtraženiji čovjek na svijetu. Ovaj 26 - godišnjak rođen u Belgiji imao je i Francusko državljanstvo. Salah Abdeslam je glavni osumnjičeni za organizaciju napada na Pariz.

Njegovi otisci pronađeni su u jednom od stanova u kojem je bio planiran napad na Pariz. Uhićen je u velikoj policijskoj raciji prošlog tjedna u Belgiji te se od tada nalazi u zatvoru. Iako su francuski mediji objavili informaciju kako Abdeslam surađuje s policijom, informacije koje su procurile u javnost ukazuju kako je Salah Abdeslam policiji iznio niz neistina. Negov odvjetnik kaže kako Abdeslam želi da ga se izruči Francuskoj kako bi im objasnio sviju povezanost s terorističkim napadima u Parizu.

Prema posljednjim informacijama istražitelji su identificirali još jednog muškarca koji je odigrao važnu ulogu u napadima na Bruxelles. Riječ je o 28-godišnjem Sirijcu Naimu al-Hamedu. Belgijski list De Morgen piše da je bio uključen i u napad na Pariz te da su ga obavještajne službe tražile zajedno s Muhamedom Abrinijem, Najimom Laachraouijem i Khalidom El-Bakraouijem.

Tijekom današnjeg dana uhićen je i drugi napadač na metro u Bruxellesu. Iako nije otkriven njegov identitet, navodno se radi o muškarcu koji je zajedno s Khalidom El-Bakraouijem snimljen nadzornim kamerama, ali još se čeka potvrda državnog tužitelja. U briselskoj četvrti Schaarbeek u tijeku je velika akcija hvatanja osoba koje se dovodi u vezu s terorističkim napadima.

 

Abdelhamid Abaaoud

Jedan od osumnjičenih za napade na Pariz u kojima je smrtno stradalo 130 osoba, 28 -goišnji Belgijac Abdelhamid Abaaoud, ubijen je u velikoj raciji francuska policije u pariškom predgrađu Denis, 18. studenog 2015. godine. Borio se u Siriji te nekoliko puta putovao iz Sirije u Europu. Koristio se lažnim imenom Abu Omar al-Beljiki te uspio pobjeći belgijskim vlastima, koje su za njim raspisale tjeralicu, u racijama u Verviersu 16. siječnja 2015. godine tijekom kojih su ubijene dvije osobe belgijske nacionalnosti.

Brahim Abdeslam

Brat Salaha Abdeslama, kojeg je u svojem iskazu policiji, Salah optužio za planiranje, organizaciju i vođenje napada na Pariz, raznio se bombom u kafiću u Parizu tijekom napada 13. studenog. Bio je vlasnik kafića u Molenbeeku, predgrađu Bruxellesa kojeg je vodio Salah, a za koji se pretpostavlja da je bio jedno od glavnih mjesta okupljanja svih džihadista na području Belgije i Francuske.

Mohamed Abrini

Abrinija se dovodi u direktnu vezu sa Salahom Abdeslamom te se nalazi na listi od 50 najtraženijih, ujedno i najopasnijih ljudi u Europi. Nadzorne su ga kamere snimile dva dana prije napada na Pariz kako automobilom prelazi belgijsko-francusku granicu. Nije viđen od masakra u Parizu. Poznato je da je neko vrijeme bopravio u Siriji na obuci, a zajedno s braćom Abdeslam odrastao je u zloglasnom predgrađu Molenbeek u Belgiji.

Mohamed Belkaid

Mohamed Belkaid 35 - godišnjak iz Alžira jedan je od ubijenih od strane policije u prošlotjednim racijama u stanu u Forestu. Vjeruje se da je u Belgiju došao ilegalnim putem, a policiji je poznat po nekoliko sitnih zločina počinjenih tijekom 2014. godne. Također je koristio lažni identitet te se predstavljao imenom Samir Bouzid, a bio je treći u automobilu na mađarsko-austrijskoj granici zajedno s Laachraouijem i Abdeslamom. Nadzorne kamere snimile su ga i 17. studenog 2015. zajedno s Laachraouijem kako u novčanoj prevari u kojoj je sudjelovao i njegov rođak, Abdelhamid Abaaoud o kojem smo već pisali u ovom tekstu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene