Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Star 215 milijuna godina

Potvrđen pronalazak najstarijeg fosila kornjačina oklopa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvađen iz glinastog tla blizu smetlišta na jugu Poljske, fosil oklopa kornjače koji su pronašli znanstvenici smatra se najstarijim ikad otkrivenim na svijetu i istodobno najpotpunijim.

Istraživači s Paleontološkog instituta u Varšavi smatraju da je fosil oklopa kornjače koji su pronašli na smetlištu star 215 milijuna godina, a mogao bi dati odgovore na brojna pitanja koje potiče taj drevni gmaz, štovan do naših dana u brojnim civilizacijama diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

>> U Kini pronašli fosil mozga star 520 milijuna godina

"Fosili s kraja Trijasa, prvog i najkraćeg razdoblja ere dinosaura (mezozoika), vrlo su rijetki. Samo je osam mjesta na svijetu gdje ih se može pronaći. Ovdje, u Poljskoj, otkrili smo najstariju i najpotpuniju zbirku fosila", objašnjava Tomasz Sulej, paleontolog Poljske akademije znanosti, koji je došao do tog otkrića u području Krakowa.

"Kažem sam sebi da me anđeo čuvar poveo do tog mjesta", ispričao je on, prisjećajući se tog dana u rujnu 2008. kad je, vođen intuicijom, krenuo kopati blizu grada Porebe. Četiri godine kasnije, istraživanja su potvrdila što je predosjećao: pokazalo se da se radi o fosilu najstarije kornjače na svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene