Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvađen iz glinastog tla blizu smetlišta na jugu Poljske, fosil oklopa kornjače koji su pronašli znanstvenici smatra se najstarijim ikad otkrivenim na svijetu i istodobno najpotpunijim.


Istraživači s Paleontološkog instituta u Varšavi smatraju da je fosil oklopa kornjače koji su pronašli na smetlištu star 215 milijuna godina, a mogao bi dati odgovore na brojna pitanja koje potiče taj drevni gmaz, štovan do naših dana u brojnim civilizacijama diljem svijeta.

Vezani članci Svađa bračnog para, ilustracija Prijeti li ovoj europskoj zemlji zabrana razvoda braka? "To je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna ni koliko je u interesu Crkve" Slika nije dostupna Znanstvenici pronašli najstariji dokaz života na Zemlji, puno stariji nego se mislilo

>> U Kini pronašli fosil mozga star 520 milijuna godina

"Fosili s kraja Trijasa, prvog i najkraćeg razdoblja ere dinosaura (mezozoika), vrlo su rijetki. Samo je osam mjesta na svijetu gdje ih se može pronaći. Ovdje, u Poljskoj, otkrili smo najstariju i najpotpuniju zbirku fosila", objašnjava Tomasz Sulej, paleontolog Poljske akademije znanosti, koji je došao do tog otkrića u području Krakowa.

"Kažem sam sebi da me anđeo čuvar poveo do tog mjesta", ispričao je on, prisjećajući se tog dana u rujnu 2008. kad je, vođen intuicijom, krenuo kopati blizu grada Porebe. Četiri godine kasnije, istraživanja su potvrdila što je predosjećao: pokazalo se da se radi o fosilu najstarije kornjače na svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook