Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neovisno istraživanje potvrdilo

NOVO UPOZORENJE Europi prijeti epidemija zika virusa, Hrvatska visoko rizična

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove mape koje su izradili švedski znanstvenici otkrivaju područja Europe koja su ovog ljeta najizloženija potencijalnoj pojavi opasnog zika virusa. Među tim područjima nalazi se i Hrvatska.

Jug Europe, prema zaključku znanstvenika sa Sveučilišta Umea, postat će plodno tlo za zika virus, jer povišene temperature donose sa sobom priljev turista s američkih kontinenata koji su zahvaćeni virusom zike., što predstavlja dodatan rizik od širenja tog opasnog virusa, upozoravaju istraživači, a prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama

Španjolska, Italija, Grčka, Turska te dijelovi Rusije oko Krasnodara, su područja u kojima je najizglednije širenje virusa zike od kraja lipnja do kraja kolovoza, zaključak je istraživanja.

Potencijalni rizik od epidemije zike visoko je prisutan i na područjima Francuske, Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Ipak, rizik je u navedenim zemljama ipak nešto niži, kažu švedski znanstvenici.

"Prisutnost populacija aedes komaraca, toplija klima te istovremeno i vrhunac dolazaka turista zračnim putem u Europu, predstavlja tri glavna razloga koja južni dio Europe čine plodnim tlom za zika virus", ističe Joacim Rocklov sa spomenutog sveučilišta.

Navedeno istraživanje moglo bi pomoći zdravstvenim dužnosnicima europskih zemalja u identificiranju lokacija i vrmena u kojima je potencijalni rizik od žirenja zike povećan, dodaje Rocklov.

Podsjetimo, sredinom svibnja na potencijalno širenje zika virusa u Europi upozoravala je i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je Hrvatsku svrstala, po potencijalnom riziku od širenja virusa, na četvrto mjesto, iza Francuske, italije i Malte.

Kako bi izradili mape koje možete vidjeti, švedski znanstvenici napravili su računalni model za preusmjeravanje rizika širenja zika virusa po Europi, a taj model uključuje:

1. Tijek turista koji zračnim putem pristižu u europske gradove iz područja Amerika koja su zahvaćena zika virusom.

2. Podatke o sposobnosti populacije aedes aegypti komaraca da se razmnožavaju i zaraze na mjesečnoj bazi.

3. Podataka o stanovništvu na područjima gdje bi se virus mogao prenijeti.

Švedski znanstvenici pretpostavili su europski aedes aegypti komarci imaju isti potencijal za širenje zika virusa kao i njihovi rođaci u Amerikama.

Dosad je u Europi zabilježeno 400 slučajeva virusa zike prenesenog izvan Europe, no nije zabilježena nikakva epidemija na lokalnoj razini. Velika većina zaraženih zika virusom neće pokazivati nikakve simptome, no kod nekih virus može izazvati blaži oblik svrbeža, temperaturu i glavobolju.

Ozbiljne komplikacije koje se pojavljuju iz zaraze zika virusom nisu česte, no stručnjaci tvrde da virus izaziva poremećaj pri rođenju poznat kao mikrodefalija, odnosno bebe rođene s nerazvijenom lubanjom i drugim poteškoćama u razvoju.

Virus zike se povezuje i s drugim kongenitalnim abnormalnostima, kao i s rijetkim poremećajem poznatim kao Gillian-Barreov sindrom, koji izaziva slabost mišića, poteškoće u disanju te paralizu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene