Potres magnitude 7.0 zabilježen je u aljaškom Anchorageu i porušio lampe i stabla. Američki geološki istraživački centar kazao je da je epicentar potresa oko 12 kilometara sjeverno od aljaškog najvećeg grada.

Galerija


Nacionalni centar za upozoravanje na tsunami objavio je, i kasnije otkazao, upozorenje za obalna područja južne Aljaske nakon potresa koji je potresao zgrade u središtu Anchoragea, piše AP

Vezani članci Obitelj Božek Dodijeljeno prvih 16 rješenja za najam stanova: "Sretni smo, sada možemo normalno živjeti i sjesti za obiteljski stol" Razoran potres u Aljaskom zaljevu (Foto: tsunami.gov) Razoran potres jačine 7,9 stupnjeva zatresao Aljaski zaljev, izdano upozorenje na tsunami

Kako piše CBS news, nema izvješća o ozlijeđenima ili poginulima.

Iz Centra su istaknuli da se upozorenje posebno odnosi na dijelove države Cook Inlet i južni poluotok Kenai.

Guverner Bill Walker rekao je da komunicira s Bijelom kućom, a izdano je i priopćenje policije, izvijestio NBC news. ''Velike su štete na infrastrukturi diljem Anchoragea'', stoji u priopćenju policijske uprave u Anchorageu. ''Mnogi domovi i zgrade su oštećeni, a brojne ceste i mostovi zatvoreni. Maknite se s cesta ako ne morate voziti, potražite sigurno sklonište. Provjerite okolinu i potražite voljene osobe'', poručuju iz policije stanovnicima.

Iz udruge Chugach Electric su izjavili da su zaprimili više od 16.000 prijava prekida napajanja. Nadležni su objavili kako je bez struje ostalo oko 10.000 ljudi.

Otkazani su letovi i slijetanja u zračnu luku Anchorage, a oštećeni su i neki od terminala u luci. Iz zračne luke su napomenuli da su generatori u stanju pripravnosti.

Sekretarica tiskovne agencije Bijele kuće Sarah Sanders izvijestila je da je američki predsjednik Donald Trump, koji je trenutno u Argentini na summitu G20, obaviješten o situaciji na Aljaski i prati izvješća o štetama. ''Molimo se za sigurnost stanovnika Aljaske'', kazala je Sanders. Na Twitteru se oglasio i sam predsjednik.

Stanovnici su na Twitteru objavili fotografije posljedica potresa.