Vladin investicijsko-ministarski trojac Branko Grčić, Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš Dončić u Londonu traži potencijalne investitore na Britansko-hrvatskom trgovinskom i investicijskom forumu.


Iz Londona izvještava Sabina Tandara Knezović

  Grčić: Predstavljene prednosti Hrvatske, ali nismo skrivali ni mane!

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kao područja interesantna ulagačima naveo je velike infrastrukturne projekte, monetizaciju autocesta, ulaganja u željeznice i hrvatske luke te energetske i projekte u turizmu.

Vezani članci Slika nije dostupna Hajdaš Dončić: 'HŽ Putnički prijevoz mora ukidati dio linija jer bi inače otišao u stečaj' Slika nije dostupna Vlada odredila investicijske prioritete, planovi ambiciozni

Forum je okupio 200-tinjak sudionika, predstavnika financijskih i investicijskih institucija, kojima su Grčić te ministri gospodarstva te pomorstva, prometa i infrastrukture Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš Dončić predstavili investicijske mogućnosti i konkretne projekti u područjima infrastrukture, energetike i turizma, upoznali ih sa zakonskim okvirima koji pridonose atraktivnosti investicijskog okruženja u Hrvatskoj.

Posjećenost je bila izuzetna te se ovaj forum može ocijeniti uspješnim, kazao je Grčić dodajući da je, uz središnji dio skupa, održan i niz bilateralnih sastanaka s potencijalnim investitorima.

U središnjem dijelu skupa, potencijalnim investitorima predstavljene su prednosti Hrvatske, ali nisu skrivane ni mane.

'Predstavili smo sve naše prednosti, ali nismo skrivali ni mane jer mislimo da je to korektan pristup u nastojanju da pokažemo da se stvari u Hrvatskoj mijenjaju nabolje. Svjesni smo da je dosta problema, onih makroekonomske prirode, onih vezano za poslovnu klimu, svih onih prepreka koje su godinama otežavale investicije u Hrvatskoj', rekao je Grčić.

Istaknuo je kako je cilj bio posebno naglasiti promjene koje je u tom smislu pokrenula ova Vlada u zadnje dvije godine i koje zasigurno počinju davati rezultate. Naglasili smo važnost stabilnosti pravosudnog sustava, potrebu ostalih reformi, naše nastojanje da korupciju u sustavu svedemo na nultu mjeru, što je izuzetno težak proces. Naglasili smo i koji su to ključni veliki projekti u različitim sektorima koji su pripremljeni i gdje se investitori izravno mogu uključiti, rekao je Grčić.

Investitorima su predočili i ogromne mogućnosti koje se pružaju kroz više od 10 milijardi eura iz EU fondova u idućih sedam godina te da Hrvatska može biti sjajan most britanskim i ostalim investitorima prema tržištu jugoistočne Europe.

'Iz Londona se ne vraćamo s vrećama novca, to nije bilo realno ni očekivati i to smo unaprijed naglasili, ali smo informirali britansku javnost i investitore o tome koji potencijal u Hrvatskoj leži, što se u kratkom roku može pokrenuti, koji su to projekti, u kojim rokovima se može očekivati javni poziv za njihovo ostvarenje', kazao je Grčić.

Cilj je Foruma predstaviti Hrvatsku kao destinaciju za ulaganje u cijeli niz projekata iz raznih područja, od energetike do infrastrukture.

Luka Ploče, zračne luke Osijek ili Krk samo su neki od projekata koji vape za investitorima. Da je Hrvatska poželjna ulagačka oaza u jednom će danu pokušati predstaviti trojica ministara i to na prvom britansko-hrvatskom trgovinskom investicijskom forumu u Londonu koji okuplja 200-tinjak tvrtki, poduzetnika, investicijskih institucija, banaka i fondova. Evo što im nude:

'Koncesija HAC-a i ARZ-a, natječaj za privatizaciju 45 posto Croatia Airlinesa, najaviti početak natječaja za novu operativnu obalu Lučke uprave Rijeka kao i natječaj za novi putnički terminal u Zadru, Gaženici i Dubrovniku', najavio je ministar prometa Siniša Hajdaš-Dončić.

>> Vlada krenula u sustavno jačanje podrške hrvatskom izvozu

Hrvatska se ima s čime pohvaliti i naše kvalitete moramo prenijeti na strane ulagače, kaže potpredsjednik Vlade, Branko Grčić.

'Stalno putujemo, puno razgovaramo, no to ne znači da ćemo se iz Londona vratiti s vrećom novca', izjavio je Grčić koji ipak najavljuje dobru partnersku suradnju.

'Svi potencijalni investitori će se uključiti na javne tendere za projekte u Hrvatskoj i to je jedini transparenti put. Na tim ćemo principima graditi naš partnerski odnos', poručuje Grčić.(B.V./D.Š./I.D. /Media Servis/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook