Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne možem odustati'

Potpredsjednik vlade dao ostavku jer Srbija nije dobila status kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Boris Tadić danas je, pošto je Europsko vijeće odgodilo odluku o dodjeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u Europskoj uniji za ožujak 2012., kazao da Srbija ne može i ne smije odustati od svoje europske budućnosti.

Božidar Đelić, potpredsjednik srbijanske vlade podnio je ostavku razočaran što Srbija nije dobila status kandidata. Tadić smatra da Srbija ne može odustati od europske budućnosti te da bi svaka drukčija odluka imala dalekosežne i duboke posljedice za budućnost Srbije i njezine građane.

'Neovisno o odluci Europskog vijeća danas, stojim iza ovakve politike i stajat ću i ubuduće', rekao je Tadić na tiskovnoj konferenciji sazvanoj u povodu te odluke. Istaknuo je kako od građana nikada ne treba kriti istinu, a istina je, po njegovim riječima, da se srbijanska politika prema Kosovu trenutačno ne podudara s interesom Srbije da postane članicom EU-a.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj

>> Tadić: Ovo je veliki dan za Hrvatsku i regiju

Božidar Đelić, potpredsjednik srbijanske vlade za europske integracije, podnio je u petak ostavku, nezadovoljan odlukom Europskog vijeća, javili su srbijanski mediji. Delić je ostavku već najavljivao ako Srbija ne dobije status kandidata. Po Tadićevim riječima, u EU postoje zemlje koje su priznale neovisnost Kosova i žele da Srbija to također učini na otvoren ili izravan način, a Srbija to, istaknuo je, neće učiniti ni neizravno ni izravno.

'Ja sam za politiku očuvanja naših interesa na Kosovu i Metohiji, očuvanje integriteta i obrane prava naših sunarodnjaka na Kosovu i Metohiji i vođenje zemlje prema EU dobio potporu građana na prošlim izborima. Do kraja ću ostati privržen takvoj politici', dodao je Tadić.

>> AFP: Srbija danas neće dobiti status kandidata

To, kako je objasnio, znači da je duboko uvjeren da će Srbija, ako u petak nije dobila status kandidata, to dobiti drugi put te da će se vidjeti hoće li to biti u veljači ili ožujku sljedeće godine te da ne treba širiti optimizam koji nije utemeljen, ali da treba svaki dan raditi da se to ostvari. Odluka Europskoga vijeća o kandidaturi Srbije svakako je, po njegovim riječima, 'vjetar u leđa' političkim strankama koje ne žele Srbiju u EU i koje žele, na neki način, povratak u devedesete godine prošlog stoljeća.

'Oni koji su danas u Bruxellesu glasovali i ustrajali na takvoj odluci, a to je samo nekoliko zemalja - jedna, dvije ili možda tri - trebaju znati da su dali veliku potporu upravo tim političkim strankama koje zagovaraju odustajanje od europske budućnosti Srbije. Ali naš posao je nastaviti i pridobiti potporu građana', istaknuo je.

Reakcije političke javnosti u Srbiji na odluku Europskog vijeća sežu od ocjena oporbenih stranaka da je za neuspjeh odgovorna vlada te da zato podnese ostavku, do stajališta pojedinih predstavnika vlasti i nevladinih udruga da odgoda kandidature neće imati gospodarske posljedice i da je to odgođena, ne i propuštena prilika. Europsko vijeće u petak je odlučilo da status kandidata Srbiji za članstvo u Europskoj uniji (EU) bude dodijeljen u ožujku 2012. ako se do tada postigne veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom, javili su beogradski elektronički mediji.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je na konferenciji u Bruxellesu kako će sljedeća procjena o tome hoće li Srbiji biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU biti 12. veljače, a konačna odluka može se očekivati u ožujku. Van Rompuy je istaknuo kako EU ostaje privržen integraciji zapadnog Balkana te naveo kako je Srbija znatno uznapredovala u suradnji s Haaškim sudom uhićenjem haaških bjegunaca te da je pokrenut dijalog Beograda i Prištine koji daje prve rezultate. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene