Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Barack Obama ocijenio je u svom govoru na završetku posjeta Indoneziji, da još puno toga treba napraviti kako bi se popravili odnosi između SAD-a i muslimanskog svijeta.


Obama se u svom govoru nostalgično prisjetio djetinjstva provedena u Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji, a njegovo obraćanje bilo je svojevrsni nastavak ključnog govora održanog prije 17 mjeseci u Kairu u kojem je najavio 'nov početak' u odnosima SAD-a i islama.

Vezani članci Snažan potres pogodio Filipine Snažan potres pogodio Filipine: "Pomicale su se lampe, podrhtavala je voda u akvariju, dugo je trajalo" Potres na indonezijskom otoku Sulawesiju Potres na indonezijskom otoku: Najmanje 35 poginulih, stotine ozlijeđenih, srušeno nekoliko zgrada...

'Indonezija je dio mene', rekao je Obama, koji je iz Džakarte otputovao u Južnu Koreju na summit skupine G20, sljedeću postaju svoje desetodnevne azijske turneje. 'U ovih 17 proteklih mjeseci napravili smo određeni napredak, ali ostaje još puno posla', rekao je Obama. On je, aludirajući na svoj govor u Kairu, dodao da 'nijedan govor ne može izbrisati godine nepovjerenja', prenosi Reuters.

SAD za napredak

'Bez obzira na moguće poteškoće, Sjedinjene Države predane su ljudskom napretku. To je ono što mi predstavljamo. To je ono što smo činili. To je ono što ćemo napraviti', rekao je Obama.

>> Obama želi obuzdati Kinu partnerstvom s New Delhijem

Osvrčući se na bliskoistočni sukob, Obama je rekao da se 'izraelsko-palestinski mirovni proces suočava s golemim preprekama'. 'Međutim, nemojte sumnjati da ćemo učiniti sve kako bismo došli do pravedna ishoda, a to je rješenje s dvije države, Izraelom i Palestinom, koje žive mirno i sigurno jedna pored druge', rekao je Obama.

Indonezija još podupire Obamu za razliku od drugih muslimanskih država u kojima je izgubio povjerenje probuđeno 2009. kada je u Kairu održao govor podrške muslimanima. Popularnost je izgubio zbog dugotrajnih američkih ratova u Iraku i Afganistanu i neuspjeha pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

Obama je svoj posjet Indoneziji morao skratiti zbog zabrinutosti da bi ga erupcija vulkana Merapi mogla spriječiti da na vrijeme stigne u Seul na summit G20. Zbog erupcije Merapija ovih je dana bio djelomično poremećen zračni promet iznad Indonezije.

Obama u džamiji

Prije odlaska američki je predsjednik posjetio džamiju Istiqlal u Džakarti, najveću u jugoistočnoj Aziji, te održao govor studentima Indonežanskog sveučilišta. Više od tisuću studenata oduševljeno ga je pozdravljalo tijekom govora, u kojem je Indoneziju opisao kao primjer muslimanske zemlje koja njeguje toleranciju i demokraciju, te razvija svoje gospodarstvo.

'Vaša postignuća pokazuju da se demokracija i gospodarski razvoj međusobno jačaju', rekao je Obama.

Obama je u Indoneziji živio kao dječak, u razdoblju između 1967. i 1971., pošto se njegova majka udala za Indonežanina. Zbog premalo vremena američki predsjednik nije mogao svojoj supruzi Michelle pokazati kuću u kojoj je živio od svoje 6. do 10. godine.(Hina)