Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kanadska je vlada objavila reforme Programa privremenog zapošljavanja stranih radnika, koje su odmah stupile na snagu, a kako bi se dodatno zaštitila prednost Kanađana pri dobivanju posla.


Da biste radili u Kanadi, vaš vam poslodavac mora pribaviti dokument LMO - procjena tržišta rada (labour market opinion), koji izdaje njihovo resorno ministarstvo (HRSDC), a služi kao dozvola za rad. Pozitivno mišljenje je potvrda kako za tu poziciju ne postoji raspoloživa domaća radna snaga.

Stroža pravila za dobivanje pozitivnog LMO-a

Vezani članci Muškarac s mobitelom Baš mu se nije dalo: Da izbjegne posao, poreznik zvao samoga sebe 55 sati Los (Foto: Screenshot/YouTube) Nije im baš bilo svejedno kad je los išetao pred njih, takva grdosija rijetko se viđa iz blizine

Svima koji se informiraju o radu u Kanadu, to je poznata informacija. Nova je stvar to da je kanadska Vlada postrožila zakone koji se odnose na strane radnike. Odnosno, postrožili su pravila kada je u pitanju dobivanje pozitivnog LMO-a.

Vlada premijera Stephena Harpera ovih je dana objavila reforme Programa privremenog zapošljavanja stranih radnika (Temporary Foreign Worker Program-TFWP), a kako bi se za Kanađane dodatno osigurala mogućnost prednosti pri traženju posla.

>>Kanada: Hrvatska na popisu 'sigurnih' zemalja

Ministrica za razvoj ljudskih resursa Diane Finley i ministar uprave Jason Kenney objavili su početak reforme Programa privremenog zapošljavanja stranih radnika, a izmjene su na snagu stupile - odmah. Cilje je veća zaštita kanadskih radnika.

'U Kanadi se događa veliki manjak stručnih radnika diljem zemlje i u brojnim industrijama i Kanađani moraju biti prvi na poziciji pri zapošljavanju', rekao je ministar Finley.

Izmjene su dio Akcijskog gospodarskog plana kanadske Vlade i donosi niz zakonskih, administrativnih i izmjena pravila, koja su na snagu stupila odmah, a možete ih detaljno proučiti na internetskim stranicama kanadske vlade.
 

'Svrha Programa privremenog zapošljavanja stranih radnika je upravo u samom nazivu - privremeno popunjavanje trenutnih potreba za radnicima, a ove će reforme pridonijeti tome kako bismo bili sigurni da su kanadski radnici uvijek na prvom mjestu pri zapošljavanju.'

Ova će vijest zasigurno zainteresirati brojne Hrvate koji razmišljaju o odlasku u tu zemlju. Podsjetimo, brojni su Hrvati u veljači, nakon inicijative kanadskog veleposlanstva 'International Experience - Kanada' u samo 45 minuta razgrabili vize za jednogodišnji rad u Kanadi.

Na FB stranici Working holiday in Canada naći ćete najnovije informacije i iskustva naših ljudi, koji su na privremenom radu u Kanadi ili planiraju tamo otići.

Vas pozivamo da nam se s komentarima ili osobnim iskustvima s privremenog rada u Kanadi ili nekoj drugoj zemlji javite na moj.report@novatv.hr.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook