Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Sporazumni razvod''

Postignut dogovor o Brexitu; Juncker tvitao: ''Gdje ima volje, ima i dogovora''

Jean Claude Juncker i Boris Johnson (Foto: AFP)
Jean Claude Juncker i Boris Johnson (Foto: AFP) Foto: Afp
Europska unija i Velika Britanija postigle su dogovor o Brexitu, objavili su britanski premijer Boris Johnson i šef EK Jean-Claude Juncker na Twitteru.

Dogovor o Brexitu je postignut, objavili su i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson. 

''Gdje ima volje, ima i dogovora - imamo ga! To je pravedan i ujednačen dogovor za EU i Veliku Britaniju i svjedočanstvo je naše posvećenosti u pronalasku rješenja'', napisao je Juncker na Twitteru.

Premijer Johnson je kazao da su Britanija i EU postigli "sjajan" novi sporazum o Brexitu te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda. "Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu", rekao je Johnson.

"Sada bi parlament trebao dovršiti Brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioritetima, poput troškova života, zdravstvenog sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša", dodao je Johnson.

Najveći kamen spoticanja u dogovoru EU-a i Britanije bila je granica sa Sjevernom Irskom, zbog koje bi nastali veliki carinski problemi jer su mnoge poslovne zone usko povezane na tom graničnom području i stanovnici su strahovali da bi zatvaranje granice moglo lako otvoriti stara pitanja sukoba.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Ivane Petrović ''Situaciju s Brexitom najbolje oslikava rečenica BBC-jeva novinara - 'Pa ja doista ne znam što bih vam rekao'''

''Pregovori su se fokusirali na protokol Irska/Sjeverna Irska i tražili su identificiranje zajedničkih zadovoljavajućih rješenja za specifične okolnosti na irskom otoku. Pregovarači su također raspravljali o Političkoj deklaraciji uspostavljajući okvir za buduće odnose između Europske unije i Velike Britanije. Njihov je cilj bio prilagoditi Političku deklaraciju tako da ona odražava različitu razinu ambicija koje sada traži Vlada Ujedinjenog Kraljevstva za budućnost odnosa svoje zemlje sa Europskom unijom.

Pregovarači su postigli dogovor o revidiranom Protokolu za Irsku/Sjevernu Irsku'', napisao je u pismu Europskom vijeću predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te dao preporuku Vijeću da podrži taj dogovor. Vijeće se sastaje danas u Bruxellesu.

Demokratska unionistička stranka (DUP) Sjeverne Irske objavila je ranije u četvrtak da ne može prihvatiti sporazum o Brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi.

Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova.

Hoće li ga odobriti države člnaice?

Diplomatski izvori iz EU-a ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor i zatražiti analizu postignutog dogovora.

''Države članice dobro su informirane o dogovoru'', rekao je glavni pregovarač EU-a Michel Barnier odgovarajući na pitanje hoće li države članice stići pregledati dogovor i ratificirati ga. Uvjeren je da će i britanski parlament usvojiti postignuti dogovor, jer je, kaže, svjedočio telefonskom razgovoru između Junckera i Brexita jutros u kojem je Johnson uvjerio Junckera u to.

Na pitanje tko će prema dogovoru kontrolirati granice na području Irska – Sjeverna Irska, Barnier je odgovorio da će se prema dogovoru izbjeći ''tvrda granica'' dok se u isto vrijeme štiti integritet jedinstvenog tržišta. Sjeverna Irska bit će u britanskoj carinskoj zoni.

Brexit će biti jedna od ključih tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak. Osim o Brexitu, pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Pročitajte i ovo Ilegalni migranti (Foto: AFP) Novi val Orban: ''Ako Turska pusti stotine tisuća migranata, morat ćemo primijeniti silu da zaštitimo mađarsku granicu''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene