Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitan je svaki glas

Škotska: Pristalice ostanka u Kraljevstvu prešli u lagano vodstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ankete objavljene u petak ukazale su na preokret među glasačima u Škotskoj. Zaustavljen je trend jačanja pristaša neovisnosti, a zagovornici ostanka u Velikoj Britaniji ponovno su prešli u lagano vodstvo.

Koncerti, političke debate pa čak i nogometne utakmice: pristaše ostanka Škotske u Velikoj Britaniji i zagovornici neovisnosti, rame uz rame u ispitivanjima javnog mišljenja, ne odmaraju se ni u nedjelju, pet dana prije povijesnog referenduma o neovisnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Slika nije dostupna Previše gube Uoči sudbonosnog referenduma: Većina je protiv!

Oko 4,3 milijuna škotskih glasača pozvano je 18. rujna odgovoriti na pitanje: 'Treba li Škotska biti neovisna država?'.

Dvije su skupine, ona za 'da' i ona za 'ne', pred referendum sazvan za četvrtak u mrtvoj utrci, iako protivnici neovisnosti ipak vode u tri od četiri ankete provedene tijekom vikenda. I ankete objavljene u petak ukazale su na preokret među glasačima u Škotskoj budući da je zaustavljen trend jačanja pristaša neovisnosti a zagovornici ostanka u Velikoj Britaniji ponovno su prešli u lagano vodstvo.

Njihovi rezultati znače da je trend postupnog jačanja zagovornika istupanja Škotske iz 307-godišnje unije s ostatkom Velike Britanije, koji je bio prisutan posljednjih tjedana, zaustavljen.

Jedna od anketa, ona Opinium-The Observer, pokazala je da protivnika neovisnosti ima 53 posto, a zagovornika 47 posto.

Institut za ispitivanje javnog mišljenja primjećuje da su glavni strahovi onih koji ne žele da Škotska ode iz Britanije ekonomski - stajalište eventualne nove neovisne škotske vlade oko zdravlja i mirovina.

ŠKOTSKI REFERENDUM: Hoće li pristaše neovisnosti uspjeti u naumu?

'Ako treba izvući neku pouku iz ovih anketa, to je da je bitan svaki glas', rekao je direktor kampanje protivnika neovisnosti Blair McDougall.

'Ispitivanja pokazuju da bi referendum mogao skliznuti na bilo koju stranu', smatra šef protivničke kampanje Blair Jenkins.

'Oni koji će glasovati s 'da', kao i oni koji će se opredijeliti za 'ne', trebaju se sjetiti da smo svi mi Škoti', rekao je John Chalmers na misi u katedrali u Edinburghu.

Ako se o politici malo govorilo u crkvi, ispred nje ljudi su bili vrlo spremni o tome raspravljati. 'Moja supruga i ja jasno smo za 'ne', mi smo Britanci', rekao je Tony Maddon (67). 'Važno je da crkva potiče ljude da glasuju, jer svaki glas se mora čuti'.

Zagovornici neovisnosti organiziraju tijekom večeri koncert u Edinburghu, a kampanja je ušla i na nogometne stadione: pristaše neovisnosti podigli su transparente u 18. minuti, kao aluziju na 18. rujna kada se održava referendum, tijekom utakmice između Celtica iz Glasgowa i Abeerdeena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene