Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gube zamah?

ŠKOTSKI REFERENDUM: Hoće li pristaše neovisnosti uspjeti u naumu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manje od tjedan dana uoči referenduma na kojemu bi se Škoti trebali izjasniti o istupanju iz Velike Britanije, najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da će rezultat izjašnjavanja 18. rujna biti sasvim neizvjestan, premda sugeriraju da pristaše škotske neovisnosti gube zamah.

Ankete objavljene u petak ukazuju na preokret među glasačima u Škotskoj budući da je zaustavljen trend jačanja pristaša neovisnosti a zagovornici ostanka u Velikoj Britaniji ponovno su prešli u lagano vodstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šaketanje, prijeteće poruke... Referendum za neovisnost nisu zaobišli ni incidenti Slika nije dostupna Ovisno o ishodu Evo što će se dogoditi nakon škotskog referenduma

Ispitivanje instituta ICM provedeno za list Guardian pokazalo je da bi za neovisnost glasovalo 49 posto Škota, dok bi protiv bilo 51 posto - ako se isključe oni koji su neodlučni.

Što čeka Veliku Britaniju ukoliko prođe škotski referendum?

Anketa YouGova za listove Times i Sun pokazala je da je za neovisnu Škotsku 48 posto glasača, dok je protiv 52 posto.

Ti rezultati znače da je trend postupnog jačanja zagovornika istupanja Škotske iz 307-godišnje unije s ostatkom Velike Britanije, koji je bio prisutan posljednjih tjedana, zaustavljen. Prethodna anketa YouGova, objavljena u nedjelju, po prvi puta je dala prednost pristašama neovisnosti u omjeru 51-49.

Čelnik instituta YouGov Peter Kellner ocijenio je da je najnoviji preokret rezultat kampanje bivšeg laburističkog premijera Gordona Browna koji je Škote upozorio da bi neovisnost bila loša za njihova radna mjesta i obiteljske proračune, prenosi agencija dpa.

Tijesan rezultat anketa upalio je alarm u Londonu, gdje su stranački čelnici, uključujući i premijera Davida Camerona, uputili niz poruka Škotima u kojima su ih pozvali da odbace referendum.

Ministar financija George Osborne rekao je da zbog referenduma neće putovati u Australiju na sastanak ministara financija skupine G20, te da guverner Bank of England Mark Carney također neće putovati.

"Donio sam odluku da neću ići na G20 ... Mislim da je važno, s obzirom na ekonomski rizik mogućeg ishoda referenduma, da ostanem ovdje u Velikoj Britaniji. Guverner Bank of England neovisno je došao do istog zaključka", rekao je Osborne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene