Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan o smanjenju broja vojnika

Posljednja američka borbena brigada napustila Irak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke vojne snage čvrsto se drže plana o smanjenju broja svojih vojnika na 50.000 do 31. kolovoza, kada se sedmoipolgodišnja američka vojna misija, koju je pokrenuo bivši predsjednik SAD-a George W. Bush, službeno završava.

I posljednja američka brigada, klasificirana kao borbena postrojba, službeno je predala ovlasti svojim iračkim kolegama 7. kolovoza, no američki vojnici već godinu dana kontinuirano napuštaju zemlju. Mediji su izvijestili da su vojnici posljednje američke borbene postrojbe u Iraku, Četvrte brigade Stryker, napustili zemlju u četvrtak ujutro prešavši granicu s Kuvajtom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S 14 na 12 brigada Do rujna iz Iraka odlazi 12.000 američkih i 4.000 britanskih vojnika Slika nije dostupna Najava premijera Britanske snage otići će iz Iraka do idućeg ljeta

Američki su dužnosnici pojasnili da se u Iraku još uvijek nalazi 56.000 američkih vojnika te da će od 1. rujna ondje ostati 50.000 vojnika zaduženih za obuku iračke vojske. Većina američkih vojnih postrojbi u zadnjih je godinu dana usredotočena na obuku i pomoć iračkim vojnim snagama i policiji, a veći dio američke vojne opreme, kao i većina vojnika koji napuštaju ili će napustiti Irak, premjestit će se u Afganistan, gdje se NATO-ove vojne snage bore protiv talibanskih ekstremista.

Od početka američke vojne misije u Iraku ondje je poginulo 4.400 američkih vojnika, a u sukobima između šijita i sunitskih muslimana, koji su dominirali zemljom za vrijeme vladavine Sadama Huseina, ubijeno je više od 106.000 iračkih civila. Nasilje u zemlji znatno je smanjeno od vrhunca sektaških sukoba 2006. i 2007., kada je u Iraku bilo stacionirano najviše američkih vojnika od početka misije - 170.000.

Aktualni američki predsjednik Barack Obama američkim je biračima obećao da će američke vojne akcije u Iraku biti prekinute do 31. kolovoza, prije potpunog povlačenja Amerikanaca iz te zemlje - do kraja 2011. - te da 1. siječnja 2012. u toj zemlji više neće biti nijednog američkog vojnika. Promatrači međutim sumnjaju da će do tada Irak uspjeti uspostaviti učinkovite obrambene snage sposobne jamčiti sigurnost i zaštititi vlastiti teritorij. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene