Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijuni Egipćana nisu zadovoljni vladavinom Hosnija Mubaraka, no njih 40 posto koji žive s manje od dva dolara na dan više skrbe o tome kako nahraniti obitelj nego kada će predsjednik odstupiti.


Vozač taksija Mustafa Fikri nije radio četiri dana jer su ulice bile potpuno blokirane prosvjedima i zbog toga nije mogao kupiti hranu svojoj djeci dok mu je žena rađala u bolnici. 'Ostavio sam suprugu i punicu u bolnici jutros i dao im 130 egipatskih funti koje sam prištedio', rekao je Fikri i uzbuđeno obzanio da je ostavio nešto novca sa strane kako bi supruzi kupio piletinu jer je sada važno da se ona dobro hrani, a o crvenom mesu, preskupom, može samo sanjati.

Vezani članci Ilustracija Provjerite zalihe: Opozvan još jedan proizvod zbog previše pesticida Začini, ilustracija Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

Otvaraju se banke, trgovine i uredi

Kako četiri dana nije radio, od šefa je morao posuditi 100 funti, priznaje Fikri koji kao i tisuće prosvjednika želi da Mubarak ode s vlasti pošto je u 29 godina zemlju doveo u siromaštvo, očaj, korupciju i represiju. Male trgovine su se danas počele otvarati opskrbljene namirnicama koje su nakon višednevne blokade ušle u Kairo. Otvorile su se i banke i neki uredi koji su bili zatvoreni deset dana tijekom prosvjeda u kojima je dosad palo oko 300 žrtava, a ranjeno više od 5.000.

Stanovnici koji hranu mogu kupiti samo nadnicom koju svakog dana zarade sve više strahuju kako preživjeti. Umjesto da se izlažu kaosu i gladi sve je više Egipćana spremno istrpjeti Mubaraka do rujna, za kada je najavio povlačenje nakon predsjedničkih izbora.

Potpredsjednik Suleiman izjavio je da Egipat ima razrađen plan i vremenski okvir za miran prijenos vlasti. Obećao je da više neće biti poduzimane akcije protiv prosvjednika

Turisti i ulagači otišli

'Ako se predsjednik povuče sada, bit će nereda, kaosa', uvjeren je Mohamed Abed Rabo, 50-godišnjak nezadovoljan nedavnim sukobima, pljačkama i vandalizmom koji tvrdi da Egiptu 'treba čelična ruka, inače će biti bezvlađa'. Turisti su otišli, ulagači također, kriza je potresla Egipat, kaže Rabo.

>> Mubarak odlazi u Njemačku na liječenje?

>> Mubarak ni povišicama ne uspijeva zaustaviti prosvjede

Za Mubarakove vladavine život Egipćana samo se pogoršavao s rastom cijena i stagnacijom plaća, te porastom nezaposlenosti. Najmanja plaća u Egiptu kreće se oko 400 egipatskih funti. 'Vozač sam već 17 godina jer nisam mogao naći drugi posao. Pokušao sam, ali sam posvuda nailazio na zidove', kaže Al-Sajed, otac sedmero djece koji ih proteklog tjedna nije mogao nahraniti 'nego kruhom'. Al-Sajed se protivi Mubaraku i njegovoj politici 'no najvažnije mu je sada kako nahraniti obitelj i zato mora raditi'. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju