Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aktivisti, koji su planirali prosvjedni marš u povodu summita o klimi, namjeravaju u nedjelju u Parizu formirati ljudski lanac duž rute na kojoj je marš zabranjen kako bi pozvali na akciju protiv globalnog zatopljavanja dan uoči početka UN-ova summita o klimi.


Više od dvije tisuće manifestacija, čiji je cilj upozoriti na posljedice globalnog zagrijavanja, planirano je u svijetu od Sydneya, Džakarte i Sao Paola do Berlina, Londona i New Yorka što čini nedjelju jednim od najvećih dana u povijesti aktivizma protiv klimatskih promjena, kažu organizatori.

Vezani članci Održan prosvjed radnika zagrebačkog HNK - 2 Novi prosvjed zaposlenika HNK: ''Zbog kontinuiranog mobinga otišlo je 195 profesionalaca i vrijednih ljudi'' Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) Drugi dan štrajka protiv mirovinske reforme u Francuskoj: "Prosvjedovat ćemo najmanje tjedan dana"

Aktivisti u Francuskoj otkazali su dio planiranih događanja nakon terorističkog napada na Pariz 13. studenoga kada su vlasti uvele izvanredno stanje i zabranile prosvjede u Parizu koji su u nedjelju trebali biti najveći u svijetu.

JOŠ DVA DANA Jedan od najvećih izazova 21. stoljeća. Hoće li nas spasiti od uništenja?

Stoga su aktivisti odlučili formirati ljudski lanac u kojem će sudjelovati 3400 osoba duž rute dugačke tri kilometra u središtu Pariza od Place de la Republique do Place de la Nation.

"Ovo je trenutak da se ruke udruže u čitavom svijetu", kaže Iain Keith, ravnatelj udruge Avaaz, jednog od organizatora prosvjeda.

Više od deset tisuća aktivista koji su planirali stići u Pariz poslalo je cipele kako bi se formirala velika hrpa u znak solidarnosti. Prema organizatorima i Vatikan je poslao par cipela koje predstavljaju papu.

Alix Mazounie iz francuske udruge Climate Action Network kaže kako aktivisti vjeruju da ljudski lanac ne predstavlja kršenje proglašenog izvanrednog stanja. "Ne radi se o građanskom neposluhu", pojašnjava ona. Lanac će se prekinuti gdje god ometa promet.

Francuska je u subotu u kućni pritvor ipak stavila 24 zelena aktivista za koje sumnja da su planirali nasilne prosvjede.

Manifestacija širom svijeta uključit će koncerte, skupove, vožnje biciklima i marševe.

Neki su marševi već održani u petak i subotu od Melbournea do Edinburgha. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook