Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva imenovao je čelnika socijalista i dosadašnjeg predsjednika vlade Josea Socratesa portugalskim premijerom, petnaest dana nakon pobjede Socijalističke stranke na parlamentarnim izborima, stoji u službenom priopćenju predsjedništva.


'Vodeći računa o rezultatima parlamentarnih izbora održanih 27. rujna, predsjednik države imenovao je Josea Socratesa premijerom i zadužio ga da program svoje druge vlade predstavi parlamentu', stoji u kratkome priopćenju. Socijalistička stranka osvojila je 97 od 230 mjesta u parlamentu, što je daleko od apsolutne većine koji je uspjela osvojiti tijekom prijašnjeg mandata (121 mjesta).

Manjinska Vlada

Vezani članci Portugal, ilustracija U glavnom gradu ove europske zemlje, čestoj meti mnogih turista, kod svih novih slučajeva zaraze otkriven delta-soj korone Slika nije dostupna Passos Coelho: Spreman sam formirati novu vladu

Oporba - lijeva i desna - isključila je mogućnost koaliranja sa socijalistima, pa će Socrates morati osnovati manjinsku vladu. U Portugalu su i u prošlosti vladale manjinske vlade, no samo je jedna - ona koju je vodio socijalist Antonio Guterres od 1995. do 1999. uspjela dovršiti mandat.

Kandidat ubio supruga svoje protukandidatkinje

U Portugalu su u nedjelju održani lokalni izbori na kojima su socijalisti učvrstili položaj. Osvojili su 131 od 308 gradonačelničkih mjesta, u odnosu na 110 prije četiri godine. Oporbeni socijaldemokrati imaju 138 gradonačelnika, odnosno 19 manje nego prije. Izbore je zasjenilo ubojstvo na biralištu u selu Ermelu, gdje je socijalistički kandidat ubio supruga svoje protukandidatkinje. (Hina)