Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjinska Vlada

Portugal: Jose Socrates imenovan premijerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva imenovao je čelnika socijalista i dosadašnjeg predsjednika vlade Josea Socratesa portugalskim premijerom, petnaest dana nakon pobjede Socijalističke stranke na parlamentarnim izborima, stoji u službenom priopćenju predsjedništva.

'Vodeći računa o rezultatima parlamentarnih izbora održanih 27. rujna, predsjednik države imenovao je Josea Socratesa premijerom i zadužio ga da program svoje druge vlade predstavi parlamentu', stoji u kratkome priopćenju. Socijalistička stranka osvojila je 97 od 230 mjesta u parlamentu, što je daleko od apsolutne većine koji je uspjela osvojiti tijekom prijašnjeg mandata (121 mjesta).

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Slika nije dostupna Portugalci se izjašnjavaju o pobačaju

Manjinska Vlada

Oporba - lijeva i desna - isključila je mogućnost koaliranja sa socijalistima, pa će Socrates morati osnovati manjinsku vladu. U Portugalu su i u prošlosti vladale manjinske vlade, no samo je jedna - ona koju je vodio socijalist Antonio Guterres od 1995. do 1999. uspjela dovršiti mandat.

Kandidat ubio supruga svoje protukandidatkinje

U Portugalu su u nedjelju održani lokalni izbori na kojima su socijalisti učvrstili položaj. Osvojili su 131 od 308 gradonačelničkih mjesta, u odnosu na 110 prije četiri godine. Oporbeni socijaldemokrati imaju 138 gradonačelnika, odnosno 19 manje nego prije. Izbore je zasjenilo ubojstvo na biralištu u selu Ermelu, gdje je socijalistički kandidat ubio supruga svoje protukandidatkinje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene