Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solidarnost zapada

Porošenko kaže da nema vojnog rješenja krize, nudi reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadam se da će se vrlo krhki, ali učinkovit mirovni proces koji je počeo prije točno tjedan dana nastaviti radi stabilnog mira i sigurnosti kontinenta, rekao je Porošenko.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u petak da nema vojnog rješenja krize u Ukrajini i nada se da će se 'vrlo krhko' primirje održati što bi mu omogućilo da se usredotoči na obnovu opustošenog gospodarstva.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

Porošenko je istaknuo da nove sankcije EU-a protiv Rusije pokazuju solidarnost Zapada s Kijevom i najavio da bi Europski i ukrajinski parlament mogli 16. rujna ratificirati sporazum o bliskijim gospodarskim i političkim odnosima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji odbacuje optužbe Ukrajine i Zapada da potiče sukob na istoku zemlje najavio je da Moskva razmatra protumjere na sankcije koje smatra pokušajem da se ometu mirovni napori u istočnoj Ukrajini.

Nove sankcije EU Rusiji: Blokirani Rosneft, Transneft, Gazprom...

'Nema vojnog rješenja krize', rekao je Porošenko europskim i ukrajinskim parlamentarcima i poslovnim ljudima na godišnjoj Europskoj strateškoj konferenciji koja se umjesto na Jalti održava u Kijevu zbog ruskog pripojenja Krima.

'Nadam se da će se vrlo krhki, ali učinkovit mirovni proces koji je počeo prije točno tjedan dana nastaviti radi stabilnog mira i sigurnosti kontinenta', dodao je.

Sukob dosad stajao milijardu dolara

Porošenko je rekao da sporazum o bliskijim odnosima s EU-om, koji bi trebao biti ratificiran idućega tjedna daje okvir za reforme koje će, najavio je, biti prioritet nakon parlamentarnih izbora 26. listopada.

No, istaknuo je da je na prvom mjestu nacionalna sigurnost. 'Investitori će doći ako se osjećaju sigurno u ovoj zemlji. To je razlog zbog kojeg reformiramo vrlo neučinkovit sigurnosni sustav i vojsku, naše pravosuđe...Ako ne provedemo te reforme, čak i kada rat završi investitori neće doći', naglasio je.

SAD pojačao sankcije Rusiji, Putin razmatra protumjere

'Osobno sam se uvjerio u to kako država može štetiti investicijskoj klimi', dodao je Porošenko, milijarder i bivši poslovni čovjek poznat pod nadimkom 'Kralj čokolade' jer se obogatio u industriji slatkiša.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je, pozivajući se na vladine podatke rekao da je sukob na istoku Ukrajine dosad stajao milijardu dolara.

Drugi vladin dužnosnik iznio je podatak da je zbog rata raseljeno najmanje 270.000 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene