Salman Rushdie
Salman Rushdie Foto: HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Napad na Salmana Rushdieja nožem u Sjedinjenim Državama potaknuo je zanimanje javnosti za njegova djela, napose za njegov roman "Sotonski stihovi" objavljen 1988., zbog kojeg mu je prije trideset godina zaprijećeno smrću i kojega je prodaja u subotu porasla.


Zbog te knjige je Iran za njim izdao fetvu 1989.

U subotu poslije podne tri izdanja djela bila su na vrhu liste najprodavanijih knjiga na Amazonu koji prati knjige čija je prodaja najviše porasla u zadnja 24 sata. Na četvrtom mjestu je prvi piščev bestseller "Djeca ponoći".

Napad koji je zgrozio svjetsku javnost i potaknuo osudu, dogodio se u petak u gradiću u američkoj saveznoj državi New Yorku.

U poznatoj newyorškoj knjižari Strand Bookstore odmah je prodano više njegovih naslova, ne računajući internetsku prodaju.

Na Twitteru su korisnici pozvali na kupnju Rushdiejevih djela u znak solidarnosti s njim.

"Sotonski stihovi" govore o dogodovštinama dvojice Indijaca čiji je zrakoplov na meti terorističkog napada i koji se nađu na plaži u Engleskoj. Prvi poprima obličje arkanđela, a drugi sotone.

Salman Rushdie Slavni autor Salman Rushdie skinut s respiratora: "Priča i šali se"

Tatjana Jukić Gregorić Stručnjakinja objasnila stvaran utjecaj Salmana Rushdieja: "On je pravi glas tog novog svijeta"

Autor u priči daje bludnicama imena žena proroka Muhameda. Usto stvara lik proroka Mahunda koji pod Luciferovim utjecajem priznaje da se mogu štovati i drugi bogovi, osim Alaha, ali poslije uviđa svoju pogrješku.

Salman Rushdie, izboden nožem u vrat i u trbuh, u subotu je primljen u bolnicu u Pennsylvaniji, u teškom stanju.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju