Poplava, arhiva (Foto: Pixell)
Poplava, arhiva (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Poplave će postati sve češće u Europi zbog globalnog zatopljenja, i to čak i ako svijet uspije rast temperature ograničiti na 1,5 °C, predviđaju znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Climate.


Autori studije objavljene u ponedjeljak predviđaju tri scenarija: globalno zatopljenje od +1,5 °C do +3 °C u odnosu na predindustrijsko doba.

Vezani članci Joe Biden, predsjednik SAD-a Najveća zapadna sila vratila se u okrilje važnog sporazuma koji bi mogao odrediti budućnost cijelog svijeta Zoran Milanović Milanović podržao zahtjeve inicijative znanstvenika za klimu: ''Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima''

Najoptimističniji scenarij globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlijevanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijarda eura na godinu, a broj osoba pogođenih tom prirodnom katastrofom rasti za 86 posto, odnosno 650.000 osoba na godinu.

Prema najcrnjem scenariju rasta temperature za 3 °C, štete će biti 145 posto veće, odnosno 17 milijarda eura na godinu i pogađati 780.000 ljudi (što znači rast od 123 posto).

Pariški sporazum o klimi iz 2015. godine obvezuje države potpisnice da rast temperature planeta ograniče ispod 2 °C u odnosu na predindustrijsko doba, a to znači na 1,5 °C.

Zemlje potpisnice obvezale su se smanjiti emisije plinova s učinkom staklenika. Međutim, na temelju obveza koje su države preuzele, planet je bliži rastu od +3 °C.

Čak i porast od 1 °C dovoljan je da izazove smanjenje ledenih santa, rast razine oceana i veće količine oborina.

Topao zrak sadrži više vlage koja se oslobađa u obliku kiše ili snijega.

Nadalje, urbanizacija dodatno pogoršava učinke poplava, a one su već sada oblik prirodnih katastrofa koje izazivaju najveće materijalne štete u Europi.

Precizne projekcije ritma kojim se događaju klimatske promjene ključne su za smanjenje rizika od tih promjena, upozoravaju znanstvenici.

Studija je potvrdila da su učinci klimatskih promjena veliki i obimni, ocjenjuju.

"Naši rezultati pokazuju da se veliki učinci mogu izbjeći ako se ograniči globalno zagrijavanje ispod najnižeg praga. Međutim, znatan rast opasnosti od poplava predviđa se u Europi čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija, a to je globalnog zagrijavanje od +1,5 °C", kažu autori studije. (Hina)