Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragičan život koji je dirnuo mnoge

Ponovno otvorena istraga o tužnoj sudbini Anne Frank: Hoće li se napokon otkriti tko ju je izdao?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istina o izdaji Anne Frank jedna je od najvećih misterija Drugog svjetskog rata. U Nizozemskoj je ponovno otvoren slučaj o Anni Frank, židovskoj djevojčici čiji su dnevnik i tragična sudbina dirnuli milijune ljudi diljem svijeta.

Dvije godine Anne Frank sa svojim se roditeljima skrivala u tajnom dijelu kuće u Amsterdamu. Godine 1944. nacistička policija otkrila je obitelj Frank i poslala njezine članove u koncentracijski logor, gdje je Anne preminula.

Pročitajte i ovo Nacistički orao s njemačkog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata Pronađen u moru Simbol rata postat će simbol mira: Urugvaj će otopiti nacističkog brončanog orla Prosvjednici protiv nacista okupljeni ispred rodne kuće Adolfa Hitlera (žuta kuća desno) BORBA S MITOM Preuređuje se rodna kuća Adolfa Hitlera: Cijena radova skočila za 11 milijuna eura

Dnevnik koji je vodila za vrijeme skrivanja postao je jedno od najčitanijih književnih djela i preveden je na 60 jezika. No priča o Anni Frank nije gotova, jer nikada nije otkriveno tko je nacistima rekao gdje se skrivala. Slučaj star više od 70 godina ponovo je otvoren, ovaj put to je učinio nizozemski filmaš Thijs Bayens.

"Želimo početi od početka i sve istražiti. Postoje stotine mogućnosti, ne samo izdaja", rekao je Bayens.

Istražitelje predvodi bivši agent američkog FBI-ja, a pomažu i povjesničari. Uz pomoć posebnih algoritama i ostale moderne tehnologije pregledat će golemu bazu podataka u kojoj su popisi nacističkih suradnika i doušnika u Nizozemskoj, povijesne dokumente, policijske datoteke i ostalo.

"Odmah nas je šokiralo kada smo shvatili koliko je podataka u povijesnim arhivima koje treba istražiti. Pričamo o 25 kilometara dokumenata koje treba pregledati u sklopu istrage", objasnio je Bayens.

Istražitelje ne financira država, nego donatori, a procjenjuje se da će za dovršetak biti potrebno oko četiri milijuna i 250 tisuća eura. Cilj je riješiti slučaj do 4. kolovoza 2019., kada će se obilježiti 75 godina otkako su nacisti pronašli i uhitili Annu Frank i njezinu obitelj.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene