Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Smrtna presuda dosuđena Nizozemcu Marinusu van der Lubbeu zbog paljenja berlinskog Reichstaga 1933. godine bila je nelegalna, objavljeno je danas iz ureda njemačkog saveznog tužitelja.


Van der Lubbea, komunističkog aktivistu, tadašnji je njemački najviši sud Reichsgericht proglasio krivim za izdaju i podmetanje požara, a mjesec dana nakon presude pogubljen je na giljotini u dvorištu zatvora u Leipzigu.

Vezani članci Zoran Mamić Zoran Mamić danas otputovao u BiH: Iako je pravomoćno osuđen, za to putovanje nema nikakvih zapreka Zdravko Mamić Zdravko Mamić ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "U nekoliko sam mu navrata poslao novac - 70, 80 tisuća eura. Mečka danas igra pred vratima obitelji Mamić, ali..."

Paljenje Reichstaga, sjedišta njemačkog parlamenta, bio je ključni događaj u dolasku nacista na vlast koji su taj događaja iskoristili za širenje straha od komunista.

Savezni tužitelj je objasnio da je poništenje presude iz 1933.
utemeljeno na zakonu iz 1998. kojim se poništavaju nepravde što su ih počinili nacisti.

Oslobađajuće presude ostale četvorice optuženih u procesu 1933. godine, uključujući i bugarskog komunističkog čelnika Georgija Dimitrova, ostale su na snazi, objavio savezni tužitelj.