Mike Pompeo i Kim Jong Un (Foto: AFP)
Mike Pompeo i Kim Jong Un (Foto: AFP)

Azijske države, saveznice Sjedinjenih Država, uključujući Kinu, složile su se da za Sjevernu Koreju neće biti ukidanja sankcija do potpune denuklearizacije, izjavio je u četvrtak u Pekingu američki državni tajnik Mike Pompeo.


Kazao je da se svi njegovi kolege iz Japana, Južne Koreje i Kine slažu da se sankcije protiv Pjongjanga neće ukinuti do "potpune i nepovratne denuklearizacije koja će se moći provjeriti".

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Procurilo pismo koje je Trump poslao Erdoganu: "Ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije. Ne budite budala!" Američka flota (Foto: Arhiva/AFP) Tvrde da im nije cilj rat s Iranom, no snage koje je SAD poslao u Perzijski zaljev nose posve drugačiju i jasnu poruku

Najviši američki diplomat otputovao je u posjet Južnoj Koreji i Kini da bi se ondje osobno informirao o povijesnome summitu između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskoga vođe Kim Jong Una.

Pompeo je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem kazao da Kina stoji iza potpore rezoluciji UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se reguliraju sankcije protiv Pjongjanga.

Wang je summit Trump-Kim nazavo "uspješnim i povijesnim ", kazavši da je Kina spremna pomoći SAD-u i Sjevernoj Koreji u primjeni idućih poteza.

Pompeo je zahvalio kineskom predsjedniku Xi Jinpingu što je "pomogao dovesti Sjevernu Koreju za pregovarački stol".