Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gore uvjete nisam vidio'

Ispovijest hrvatskog pomorca koji je na vrijeme napustio zloglasni brod: 'Nuždu smo vršili u vrećice!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomorac Željko Lenac, krajem listopada vratio se u Hrvatsku s broda Navi Wind koji je zapeo u kanadskom zaljevu Placentiji i na kojem se i dalje nalaze hrvatski pomorci.

Nakon što je 2. listopada ove godine s drugim oficirom Marijom Budimirom došao na 'Navi Wind', Željko Lenac, mehaničar na brodu, kaže da se zgrozio uvjetima koje su ondje zatekli. 'Po cijeli dan smo radili, nekad i do ponoći, da bi tek navečer dobili obrok. Nije bilo struje ni vode, nuždu smo obavljali u vrećice', ispričao je Lenac za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Teretni brod - 1 Traže oslobođenje kapetana Bekavca Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan" Slika nije dostupna Čekala ga obitelj Nakon 'zatočeništva' u Kanadi: Hrvatski kapetan vratio se kući

Dodaje kako je brod oko godinu dana bio usidren, prepušten atmosferi, okovan ledom, pod imenom Lady Remington III.

Nekoliko dana nakon što je Lenac stigao na brod, kapetan je pitao tko želi ići kući, ali ovaj mehaničar kaže da se tada nije javio jer mu to financijska situacija nije dopuštala. Međutim, napominje, bilo mu je jasno da taj brod zbog stanja u kojem se nalazi, preko Atlantika neće moći.

DRAMA U KANADI: 'Hrvatski pomorci na oštećenom brodu iscrpljeni su i na izmaku snaga'

Među problemima s kojima se suočavao brod bilo je i kontaminiranje balastne vode s gorivom iz plovila. Lenac se u Hrvatsku vratio 23. listopada. 'U svom životu goru situaciju nisam vidio', zaključio je Lenac. Drugi oficir Budumir na brodu je ostao, a zadnji put se s njim čuo kada je prije desetak dana došlo do proboja vode u stroj.

Brod je, kako doznajemo u luci Argentia, trenutačno ondje usidren.

Kako je izvijestio Međunarodni sindikat pomoraca, nakon što je Transport Canada 'Navi Windu' dao odobrenje za plovidbu, brod je iz luke St. John zaplovio prema Argentiji kako bi ondje pokupio staro željezo, a potom se zaputio prema Turskoj. Nakon nekoliko dana na otvorenom moru, posada se suočila s jakom olujom koja je oštetila brod. Podsjetimo, brod Navi Wind, na kojem je pod panamskom zastavom plovilo 11 članova posade i kapetan iz Hrvatske Pero Metković oštećen je u nedavnoj oluji i usidren u kanadskoj luci Argentija, pa su im Crveni križ i Međunarodna organizacija transportnih radnika osigurali hranu, pitku vodu, toplu odjeću i pokrivače.

Posadu čine pomorci iz Hrvatske, Grčke i Slovenije, a egipatski vlasnik im duguje plaće od ukupno oko 70.000 dolara. Navodno im je vlasnik ponudio prijevoz kućama, ali bez prethodne isplate plaće.

Riječ je o brodu koji je promijenio nekoliko vlasnika, već dulje vrijeme je u problemima, više je puta zaustavljan i popravljan, a prije posljednjeg isplovljavanja također je dulje vrijeme bio usidren.

Dio pomoraca, od kojih i nekoliko iz Hrvatske, se bio iskrcao zbog loših uvjeta, a brod je potom popravljen i zaplovio je Atlantikom nakrcan starim željezom. Tijekom plovidbe zahvatila ga je oluja, oštećen je i potom dotegljen u luku Argentija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene