Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Urna s pepelom bivšeg slovenskog predsjednika i dugogodišnjeg premijera Janeza Drnovšeka položena je danas poslijepodne u obiteljsku grobnicu u rodnom mu Zagorju ob Savi, u nazočnosti članova obitelji i prijatelja, bez državnih počasti po želji pokojnika i njegove obitelji.


Prije toga na gradskom groblju tisuće građana oprostilo se od Drnovšeka upisom u knjigu žalosti, te izrazilo sućut njegovoj sestri Heleni Drnovšek Zorko, sinu Jaši Drnovšeku i kćerki Nani Forte. Učinili su to i najistaknutiji slovenski političari i uglednici, među njima prvi predsjednik Milan Kučan, sadašnji predsjednik Danilo Tuerk i premijer Janez Janša.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenci žale za Janezom Drnovšekom Slika nije dostupna Slovenski predsjednik začuđen kritikom europskih pučana

Janez Drnovšek umro je u subotu u ranim jutarnjim satima nakon višegodišnje borbe s rakom koji mu je prvi put dijagnosticiran na bubregu 1999. godine.

Bio je jedan od najistaknutijih slovenskih političara zadnjih dvadeset godina. Od 1989. godine bio je član kolektivnog Predsjedništva ondašnje Jugoslavije, dvije godine kasnije vodio je pregovore o odlasku bivše JNA iz Slovenije na početku raspada bivše države. Četiri puta polagao je prisegu kao predsjednik različitih koalicijskih vlada u razdoblju između 1992. i 2002. godine, a petogodišnji mandat predsjednika države istekao mu je potkraj prosinca prošle godine.

Drnovšeka Slovenci smatraju najzaslužnijim za relativno bezbolan odlazak iz Jugoslavije nakon njezina raspada i za brzu gospodarsku i društvenu prilagodbu koja je 2005. rezultirala ulaskom Slovenije u NATO savez i EU.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju