Obavijesti Video Pretražite Navigacija
škole bez pitke vode

Alarmantno upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije: U opasnosti stotine milijuna djece diljem svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo polovica škola na svijetu nema pitku vodu, toalete i umivaonike za pranje ruku, stavljajući tako milijune djece u opasnost od raznih bolesti, priopćili su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Gotovo 900 milijuna djece bori se s nedostatkom osnovnih higijenskih uvjeta tijekom svog obrazovanja, stavljajući tako svoje zdravlje u opasnost.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Ilustracija Užas u školi Djeca se otrovala gumenim bombonima: Šokantna je pozadina incidenta

"Ne možete imati kvalitetno okruženje za učenje bez tih osnova", kazao je dr. Rick Johnston iz Svjetske zdravstvene organizacije, glavni istraživač na projektu dodavši kako nedostatak čiste vode i sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt. No, mnoga su djeca prisiljena riskirati zdravlje kako bi sudjelovala u nastavi, prema izvješću koje je zajednički izradio UNICEF i WHO, prvo koje se posebno bavi školama.

Gotovo trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom, koja utječe na gotovo 570 milijuna djece. Gotovo 20 posto škola uopće nije imalo pitku vodu. Nešto više od trećine škola nije imalo odgovarajuće sanitarne čvorove, a jedna od pet osnovnih škola i jedna od osam srednjih škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Gotovo polovica nije imala odgovarajuće uvjete za pranje ruku, koji su neophodni za pomaganje u sprečavanju širenja infekcija i bolesti. Najgora je situacija u Subsaharskoj Africi, Istočnoj i Jugoistočnoj Aziji.

"Ovi podaci su šokantni. Posljedice su vrlo široke u smislu dječjeg pristupa obrazovanju i općem zdravlju," dodao je izvršni direktor humanitarne organizacije WaterAid Tim Wainwright.

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

"S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge", rekao je Johnston. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene