Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP)
Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP) Foto: Afp

Mađarska i Poljska ne odustaju od blokade 1,8 bilijuna eura za članice EU zbog uvjeta da novac ne dobiju članice koje ne poštuju vladavinu prava.


Poljski premijer Mateusz Morawiecki potvrdio je u petak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je Poljska spremna staviti veto na novi višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava.

Vezani članci Ptičja gripa, ilustracija Nikad kraja: U Mađarskoj masovno klanje peradi zbog ptičje gripe EU samit EU na rubu najdublje recesije: Europski čelnici o planu oporavka vrijednom 750 milijarda eura

Mađarska i Poljska zbog toga blokiraju dogovor o više od 1,8 bilijuna eura vrijednom financijskom paketu.

"Potvrdio sam našu spremnost da stavimo veto na novi proračun ako ne pronađemo rješenje koje je dobro za Europsku uniju u cjelini, a ne za samo neke članice", objavio je Morawiecki na svojem Facebook profilu.

Te dvije države su pod istragom EU-a zbog navodnog potkopavanja neovisnosti suda, medija i nevladinih organizacija.

"Danas sam rekao njemačkoj kancelarki da Poljska očekuje da se nastavi raditi na tome da se što je moguće prije pronađe rješenje koje će jamčiti prava svih država članica i poštivati procedure iz Ugovora", napisao je Morawiecki.

Morawiecki je u četvrtak u Budimpešti razgovarao s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Dvojica premijera objavili su zajedničku izjavu u kojoj ističu da EU ne može uvjetovati isplatu novca vladavinom prava ako ne promijeni svoj osnivački ugovor.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller rekao je u petak za agenciju PAP da je Morawiecki poslao predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen drugo pismo u vezi tog spora.

Von der Leyen je ranije poručila Mađarskoj i Poljskoj da se žale Sudu EU-a.

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau poručio je u petak da Poljska želi da EU ozbiljno shvati poljski i mađarski veto i da nastavi pokušavati pronaći kompromis.

U vezi prijedloga da se obrate Sudu EU-a, kazao je da to ne rješava njihove dvojbe.

"Imamo konkretne dvojbe u pogledu određene uredbe, situacija je izvanredna i tražimo da se naš veto shvati ozbiljno. Očekujemo odgovor i nastavak napora da se pronađe kompromis", rekao je za PAP.

Mađarski premijer Viktor Orban također je u petak ponovio da ne misli popustiti.

"Naše je stajalište čvrsto, njihovo je samo politička volja. Njihovo se može promijeniti, naše ne može. Ne želim kompromis", kazao je Orban za mađarski državni radio.

Mehanizam uvjetovanosti službeno se naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a i donosi se kvalificiranom većinom. Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće.