Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomatski skandal

'Sr***! To je oralno zadovoljavanje bez kompenzacije!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova ustvrdio je da su Poljaci naivni te kako je savez njegove domovine i SAD-a bezvrijedan i štetan jer "stvara osjećaj lažne sigurnosti".

Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski izazvao je diplomatski skandal jer je odnos s SAD-om opisao kao "oralno zadovoljavanje bez kompenzacije". Kontroverzne primjedbe Sikorski je izrekao tijekom privatnog razgovora s parlamentarnim zastupnikom i bivšim ministrom financija Jacekom Rostowskim, a transkript razgovora objavio je magazin Wpost, javlja Daily Mail.

Pročitajte i ovo Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..." Bombardiranje u Odesi Na udaru raketa Ruski napad na Odesu i Harkiv: Među poginulima i četverogodišnje dijete

Ministar vanjskih poslova ustvrdio je da su Poljaci naivni te kako je savez njegove domovine i SAD-a bezvrijedan i štetan jer "stvara osjećaj lažne sigurnosti".

Teški politički skandal trese Poljsku - Tusk najavio prijevremene izbore!

"To je potpuno sr***. Ući ćemo u konflikt s Nijemcima i Rusima i mislit ćemo da je sve u redu, jer smo popušili Amerikancima. To je sr***. Sr***", kazao je Sikorski. "Problem Poljaka je", nastavio je prvi čovjek poljske diplomacije, "što imamo vrlo plitak ponos i nisko samopoštovanje", pojasnio je i takvo ponašanje opisao pogrdnim i rasističkim izrazom "Murzynskosc" kojim Poljaci označavaju pripadnike crne rase. Kako je kasnije ispričao, namjera mu je bila ukazati na antikolonijalni pokret u Europi.

Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati incident i curenje vrpce, a susretljivija nije bila niti glasnogovornica poljske vlade. Dok se očekuje reakcija premijera Donalda Tuska, poljski mediji ističu štetan utjecaj koji će iz njega proizaći. Podsjećaju da je Sikorski, inače žestok protivnik Kremlja i ruske intervencije u Ukrajini, do 2009. gledao blagonaklono na Washington. Stvari su se promijenile kada je Barack Obama pokušao unaprijediti odnose s Rusijom te istovremeno smanjiti opseg proturaketnog obrambenog plana za Poljsku i ostale istočnoeuropske zemlje.

Osim što je curenjem snimke privatnog razgovora karijera Sikorskog, koji je službeno kandidiran za nasljednika Catherine Ashton na mjestu šefa vanjske politike EU, dovedena u pitanje, skandal prijeti i državnom poretku jer je onaj tko je iskoristio obavještajne službe u unutarnje-političkim borbama, uvelike ugrozio ugled Poljske u svijetu. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene