Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajnost dopisivanja

Poljska tajna služba pohranjuje adrese s pisama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve informacije o primateljima i pošiljateljima pošiljaka koje prođu kroz poštu u Poznanu u zapadnoj poljskoj pohranjuju se u bazi podataka poljske obavještajne službe ABW, a uskoro bi se ta praksa mogla primjenjivati u čitavoj Poljskoj.

Poljska pošta namjerava po preporuci tajne službe nabaviti uređaje za razvrstavanje koji mogu ne samo skenirati adrese s pošiljaka, nego su u stanju i grafološkim metodama otkriti pošiljatelja, objavio je u list Dziennik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

Poljske udruge za zaštitu ljudskih prava zaprepaštene su ovom najavom. Natječaj za nabavu strojeva najavljen je još u svibnju, a pošta namjerava za tu kupovinu izdvojiti 250 milijuna zlota (66,7 milijuna eura).

Prema pisanju Dziennika, ABW utječe na tijek natječaja i favorizira tvrtku Siemens.

Pri izboru isporučitelja za poštanski ured u Poznanu 2003. odabrana je Siemensova ponuda, iako su njegovi uređaji bili 30 posto skuplji od uređaja japanskih proizvođača, tvrdi list.

Japanski strojevi međutim ne mogu provoditi grafološku analizu, izjavio je za Dziennik anonimni zaposlenik pošte. Stručnjaci tvrde da je ideja o skeniranju i pohranjivanju adresa kontroverzna jer predstavlja kršenje ljudskih prava i poljskog ustava.

'Podaci na kuverti tiču se tajnosti dopisivanja a Poljska pošta predstavlja ustanovu od javnog povjerenja', izjavio je za Dziennik tajnik Helsinške zaklade za ljudska prava Adam Bondar.

Bivši zamjenik ravnatelja ABW-a Mieczyslaw Tarnowski odbacio je tvrdnje da je skeniranje i pohranjivanje adresa protupravno.

Skeniranje kuverti ne krši tajnost dopisivanja, jer se pohranjivanje podataka o primateljima i pošiljateljima može usporediti s podacima o telefonskom računu, izjavio je Tarnowski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene