Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljaci se povlače iz Iraka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripreme za brzo uvođenje eura, povlačenje Poljaka iz Iraka, proturaketni štit uz konzultacije s Rusijom, poštivanje poljskog izuzeća iz Povelje o temeljnim pravima Europske unije, naglasci su programa nove vlade što ga je predstavio liberalni premijer Donald Tusk.

Predsjednik stranke Građanska platforma, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 21. listopada, Tusk, predstavio je opće smjernice politike svoje vlade nakon čega je slijedila rasprava, a o vladi parlamentarni zastupnici trebaju glasovati danas kasno navečer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Nova vlada će ispuniti obećanje iz izborne kampanje o povlačenju 900 poljskih vojnika iz Iraka, najavio je premijer kazavši da će '2008. biti godina u kojoj će početi i završiti povlačenje iz Iraka'.

'Ova će vlada učiniti sve kako bi osigurala da Poljska i Poljaci budu brzo spremni za euro', a u cilju nastavka visokog gospodarskog rasta, najavio je Tusk u svome gospodarskom programu.

Istaknuo je k tomu da će nova vlada provoditi liberalnu gospodarsku politiku s više privatizacija i velikom deregulacijom. 

Poljska će konzultirati Rusiju o osjetljivom pitanju postavljanja američkog proturaketnog štita na svome tlu, najavio je nadalje Tusk.

'Nastavit ćemo pregovore s našim američkim partnerima', rekao je i odmah nadovezao: 'Želimo dijalog s Rusijom. Manjak dijaloga ne služi nijednoj strani'.

I novi ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski najavio je da će se s Rusijom konzultirati o postavljanju proturaketnog štita u Poljskoj.

Sjedinjene Države žele postaviti radare u Češkoj i presretače raketa u Poljskoj, službeno kako bi se NATO obranio od prijetnji s Bliskog istoka, poglavito Irana, no službena Moskva takve planove doživljava kao prijetnju ruskim interesima.

Govoreći o odnosima s Europskom unijom Tusk je najavio: 'Poštivat ćemo rezultate pregovora naših prethodnika' te ne ćemo tražiti ukidanje izuzeća iz Povelje o temeljnim pravima.

Naime, Poljska je, kao i Velika Britanija, uspjela isposlovati
izuzeće iz obveza što proizlaze iz Povelje o temeljnim pravima kada se pregovaralo o reformi europskih institucija.

Tuskova koalicija sklona je Povelji o temeljnim pravima, ali je
premijer naglasio da više od toga želi da poljski parlament ratificira Reformski ugovor EU.

Agencije pojašnjavaju da je takva Tuskova odluka logična i stoga što su poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegov brat blizanac Jaroslaw Kaczynski, bivši premijer, a danas vođa jake stranke Pravo i pravda, zaprijetili da će se suprotstaviti svakom pokušaju promjene teksta.

Takva bi situacija bila nepovoljna za PO koji nema parlamentarnu većinu jer je osvojio 209 od 460 zastupničkih mjesta.

Nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da gotovo 60 posto ispitanika podupire PO u 38-milijunskoj Poljskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene