Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ovo danas je reakcija"

Politički analitičar o kaosu u Crnoj Gori: ''Vratili smo se u 19. stoljeće. Države regije trebaju gledati što se događa''

Aktualno Galerija +0 Ljubomir Filipović Galerija 1/1 >>
Svijet obilaze uznemirujuće snimke iz Crne Gore. Prosvjedi protiv ustoličenja srpskog mitropolita baš u Cetinju - crnogorskom povijesnom simbolu državnosti otrkivaju duboke podjele u toj zemlji. Situaciju je za Dnevnik Nove TV prokomentirao politički analitičar Ljubomir Filipović.

Sedam policajaca i desetak prosvjednika ozlijeđeno je u neredima u središtu Cetinja. Policija je suzavcem i šok bombama u središtu grada rastjerala prosvjednike. Privedeno je 14 ljudi. Ustoličenje novog mitropolita crnogorsko - primorskog Srpske pravoslavne crkve u povijesnoj crnogorskoj prijestolnici prosvjednici su doživjeli kao provokaciju.

''Riječ je o političkom sukobu. Ono na Cetinju jučer je kulminacija dvogodišnjeg zasipanja crnogorske javnosti, govora mržnje od strane najviše - podržavatelja Srpske pravoslavne crkve'', kazao je politički analitičar Ljubomir Filipović za Dnevnik Nove TV.

Od momenta kad je izglasan kontroverzni zakon, ističe Filipović, crnogorska javnost je zasuta ogromnom količinom dezinformacija srpskih medija, aktivista, različitim aktivnostima na društvenim mrežama... ''Ovo danas je reakcija na to'', rekao je Filipović.

Ljubomir Filipović Ljubomir Filipović Foto: DNEVNIK.hr

''Promijenjena vlast prošle godine DPS zamijenila je srpska pravoslavna srpska i upravo ona koristi svoje ljude za provođenje svoje politike'', ističe Filipović i dodaje da država i crkva nisu odvojeni.

''Vratili smo se u 19. stoljeće'', usporedio je Filipović. ''Imate različite grupacije u protesnom pokretu. Nema koordinacije - ti protesti za sada djeluju nekoordinirano, ali čini se da je potrebno veće sudjelovanje oporbe'', rekao je Filipović u razgovoru s reporterkom Barbarom Štrbac.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaotično jutro Nadrealne fotografije ''ratnog stanja'' u Cetinju: Suzavci, šok bombe i gas maske

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pozvali na dijalog Zbog situacije u Crnoj Gori oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova: "Pomno pratimo događanja..."

Ističe da se radi o različitom broju faktora. ''Riječ je o koaliciji koalicija, te su stranke jako vrijednosno suprotstavljene. Tu ne može doći do kompromisa a da se ne izdaju predizborna obećanja koja su svi davali'', kazao je Filipović.

''Za razliku od 90-ih, CG je članica NATO-a i to smanjuje intenzitet sukoba. Države regije trebaju gledati što se događa u Crnoj Gori. Ukoliko uspiju u Crnoj Gori stvoriti svojom državom, vrlo lako to mogu pokušati s Bosnom i Hercegovinom i s Kosovom'', zaključuje Filipović.

 

Cijeli razgovor možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene