Politički analitičar Branimir Vidmarović u Dnevniku Nove TV analizirao je današnji susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una.

Galerija Dr.sc. Branimir Vidmarović gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Dr.sc. Branimir Vidmarović gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Je li ovim susretom na dobitku svjetski mir, Trump ili Kim? Ili svi zajedno?

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: AFP) Sjeverna Koreja uoči povijesnog summita u Singapuru: ''Vremena su se promijenila'' Kim Jong Un (Foto: AFP) Tko će platiti Kimov boravak u hotelu u Singapuru?

Svjetski mir nije ni na dobitku ni na gubitku jer Sjeverna Koreja nikad nije bila prijetnja svjetskom miru, već regionalnoj sigurnosti. U nekom trenutku je postala prijetnja za SAD tako susret možemo promatrati u kontekstu njihovih odnosa sa Sjevernom Korejom. U tom smislu i Kim i Trump su na dobitku. Kim se postavio kao vođa jedne nuklearne države i stekao je taj legitimitet. Trump se pak postavio kao mirotvorac, čovjek koji ispunjava svoja obećanja i može izvršiti jedan vrlo težak „deal“.

Koji su Trumpovi, a koji Kimovi motivi za ovaj susret?

Trump je prije svega htio pokazati da u duhu svog izbornog slogana „Make America great again“ može samostalno postavljati uvjete i ići u teške stvari bez konzultacija sa savjetnicima. To može biti dobro i loše. Japan kao osnovni saveznik koji je bio najviše zabrinut oko situacije u Sjevernoj Koreji nije bio pretjerano zadovoljan što su ga isključili iz procesa. U svakom slučaju Trumpu je trebao preokret jer je jako kritiziran od svojih saveznika i svjetske javnosti. Kim se s druge strane želio nametnuti kao mirotvorac. Njega guše sankcije i želi pronači ključ koji bi ih ukinuo kako bi mogao normalno živjeti i steći sigurnost koju je donekle već stekao. Želi se nametnuti kao svjetski vođa i diplomat koji nije u izolaciji.

Vidite li u ovome "potpis" Henryja Kissingera kad je Nixon napravio prvi potez u službenoj normalizaciji odnosa SAD-a i Kine?

Može se činiti da je situacija slična, ali kontekst je 70-ih bio znatno drugačiji. Tada je strateški trokut postojao između Kine, SAD-a i SSSR-a. Postojala je realna opasnost da se strane sukobe. Možda je Kissinger dao neki naputak, no čini mi se da je ovo Trumpov „know how“.

Proces je tek počeo, kako će završiti - ujedinjenjem dviju Koreja ili...?

Teško. Ujedinjenje dviju Koreja je interkorejsko pitanje i u prošloj deklaraciji koju su potpisali sjeverno i južnokorejski predsjednik potpisali, rečeno je da je to pitanje dvaju Koreja i da se nitko nema pravo uplitati. Ujedinjenje je vrlo težak poduhvat – tehnički i finacijski vrlo zahtjevan. Stanovnici Južne Koreje su i dalje spremni plaćati tzv. porez na ujedinjenje i odvajati od plaće za pomoć Sjevernoj Koreji. Međutim, što ćemo s ideologijom, specifičniošću i opstojnošću Kimovog režima. To je previše pitanja i jedna hipotetska situacija.

Je li ovim potezom, Trump zaslužio Nobelovu nagradu za mir?

Zašto ne, zaslužili su i Trump i Moon Jae in i Kim. Ako svatko dobije milijun dolara mogu to sve staviti na kup i dati Kimu da razvija eneregetiku i rješava poljoprivredne probleme.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju