BiH policija, ilustracija (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP)
BiH policija, ilustracija (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Policija pretresa 14 stambenih i poslovnih objekata u Mostaru, Čitluku i Čapljini. Sumnjaju u utaju poreza i računalnu prijevaru.


Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu ujutro su počeli s akcijom pod nazivom "Kasa 3". Akcija se provodi na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Vezani članci 25 godina od Daytonskog sporazuma - 3 Prije četvrt stoljeća donio je mir, ali i danas izaziva podjele. Je li revizija rješenje? Milorad Dodik (Foto: AFP) ''Nisam glup'': Dodik na svako pitanje davao isti odgovor i svađao se - emisija prekinuta

Policajci pretresaju poslovne i stambene objekte za koje postoji sumnja u utaju poreza i računalnu prijevaru. Na terenu je više od 100 policajaca SIPA-e koji pretresaju 14 objekata na području Mostara, Čitluka i Čapljine. Pretresi se rade po nalogu nadležnog Tužiteljstva, piše Klix.

Nastavak akcija provedenih u Sarajevu

Akcija "Kasa 3" nastavak je istoimenih akcija koje su ranije ove godine provedene na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva. Tada su uhićeni vlasnici i odgovorne osobe poznatih kafića i restorana.

Podsjetimo, uhićeni u akciji "Kasa" i "Kasa 2" na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva terete se za utaju poreza. Kako su objavili lokalni mediji - nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, umanjivali su ga i na osnovu toga prijavili lažne podatke poreznoj upravi.

Dvoje osumnjičenih u prve dvije akcije, Oleg Krautblatt i Ines Juretić, sumnjiče se da su prodavali poseban program tzv. "Inspirit Gastro" ugostiteljskim objektima širom Federacije BiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza upravo lažiranjem fiskalnih računa.