14 policajaca napisalo je pismo u kojem su napisali da "svim srcem osuđuju Dereka Chauvina", bivšeg policajca koji je više od osam minuta klečao na vratu Georgea Floyda koji mu je govorio da ne može disati i molio za zrak.

Galerija


Više od 12 policajaca iz Minneapolisa u četvrtak je javno osudilo bivšeg policajca optuženog za ubojstvo Georgea Floyda te su rekli da su spremni prigrliti "promjenu, reformu i ponovnu izgradnju".

Vezani članci Spomen-obilježje poginulim ruskim novinarima Kaznene prijave zbog ubojstva ruskih novinara prije 30 godina: Izrešetali im automobil pa ih dokrajčili hicima iz pištolja Očevid u obiteljskoj kući u Ruščici - 3 Sin ubio oca: Policija u obiteljskoj kući pronašla mrtvog muškarca, ubojica ubrzo uhićen

14 policajaca napisalo je pismo koje je bilo objavljeno na stranici Minneapolis Star-Tribune i počinje riječima "Dragi svi." Pismo dolazi nakon nekoliko tjedana prosvjeda zbog ubojstva Floyda (46), kojeg je klečeći koljenom na njegovom vratu ubio policajac u Minneapolisu, Derek Chauvin i nakon glasovanja gradskih čelnika da se raspusti policijski odjel.

"Svim srcem osuđujemo Dereka Chauvina", rekli su policajci u pismu."Kao i mi, Derek Chauvin je prisegnuo da će mu svetost života biti najdragocjeniju. Derek Chauvin u tome nije uspio te je Georgea Floyda lišio njegova dostojanstva i života. To nije ono što mi jesmo."

Chauvin (44), uhićen je 29. svibnja, četiri dana nakon Floydove smrti. Izjasnio se da nije kriv po optužnici za ubojstvo drugog stupnja. Tri druga bivša policajca policije u Minneapolisu optužena su za pomaganje i poticanje na ubojstvo.

Policajci koji su potpisali pismo rekli su da je njihov stav većinski unutar policijskog odjela u Minneapolisu, koji, prema lokalnim medijima, ima oko 890 policajaca. Rekli su da "nisu sindikat ni uprava", no izrazili su podršku šefu Medariji Arradondu.

Arradondo se suočio s pozivima na ostavku nakon Floydovog ubojstva. Gradonačelnik Jacob Frey suprotstavio se devetero članova gradskog vijeća da se započne raspuštati odjel.

"Spremni smo slušati i prigrliti promjenu, reformu i ponovnu izgradnju", napisalo je 14 policajaca. "S vama gledamo unaprijed. Želimo raditi s vama i ponovno zadobiti vaše povjerenje."