Suprug optužene Smiljane Srnec u petak bi trebao svjedočiti na varaždinskom sudu, ali može iskoristiti zakonsku blagodat i to odbiti.

Galerija


Ispitivanjem svjedoka na varaždinskom Županijskom sudu u četvrtak je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec (45), optuženoj za ubojstvo sestre Jasmine, čije je tijelo pronađeno u škrinji obiteljske kuće 16. veljače ove godine. Jasminino tijelo u zamrzivaču je bilo 19 godina.

Dvoje svjedoka ispitat će se u petak

Vezani članci Sudski čekić (Foto: Dnevnik.hr) 96-godišnja optuženica za zločine u nacističkim logorima pobjegla iz staračkog doma Smiljana Srnec Tijelo sestre čuvala u škrinji: Suđenje Smiljani Srnec među prvima kad varaždinski sud nastavi s radom

Dvoje svjedoka ispitat će u petak jer su imali opravdani razlog za izostanak, a u sudnicu su došli Josip Križaić, Josip Županec, Silvija Maraković, Ivan Habulan i Dario Srnec. 

Sudac Tomislav Brđanović, predsjednik sudskog vijeća, priopćio je da odvjetnik Krešimir Golubić nije više branitelj po službenoj dužnosti Smiljane Srnec, već njezin izabrani branitelj.

Svjedočili susjedi

U četvrtak se, tijekom iskaza susjeda Josipa i sama Smiljana nekoliko puta nasmijala. Pri ulasku u sudnicu Smiljanu Srnec dočekalo je petero pozvanih svjedoka... Prvi je svjedočio Josip Križaić, susjed Srnecovih. On se prisjetio kako ga je policajac pozvao da bude svjedok pretrage, pa je s njima bio u kući i gledao što rade dok su pretraživali prostorije. "Prvo su išli u spavaću sobu, pa dnevni boravak, pa u hodnik, pa na tavan", rekao je i dodao kako je vidio škrinju dok je tijelo još bilo u njoj.

Josip Vrbanec također je svjedočio pretrazi pa se na sudu prisjećao tog dana. On nije vidio škrinju. "Prvo smo došli u primaću sobu, razvalili su krevet, plahte, ormare, novčanike, knjižice, svaki list su gledali, bio je jedan kaslin tamo gdje se spava. Popluni, knjige. Bila su tri policajca, sve su gledali", rekao je Vrbanec.

Na pitanje o pokrivanju troškova dolaska na sud, nasmijao je i optuženu Smiljanu Srnec. "Odmah dobiš te novce, a kako je to, ako dobiš odmah, može, a ako već hoćete, novce nisam videl 30 godina, v redu, fala...", kazao je.

Na sudu iskaze dali i policajci

Svjedočila je i policajka Silvija Marković, koja je prisustvovala očevidu, ali i istraživala okolnosti nestanka Jasmine Dominić. Ona je 2015. godine radila na slučaju Jasminina nestanka i tad razgovarala sa Smiljanom. Postojale su neke sumnjive okolnosti, kaže, pa su dogovorili da ponovno obave razgovore.

Govorila je kako je Smiljana inzistirala na poligrafskom ispitivanju 2017. godine nakon neuspjelog pokušaja dvije godine prije. "Mi smo ponovno dogovarali poligraf, ona je ponovno bila bolesna i trošila terapiju i poligraf nije bilo moguće provesti kako treba kako treba obzirom na terapiju koju je trošila i napisano je da je nepodesna za ispitivanje", kazala je Marković.

Dario Srnec, policajac koji je sudjelovao u pretrazi u kući, a nije u srodstvu sa Smiljanom i njezinom obitelji, također je svjedočio o tom danu, a kazao je i kako je Ivan Srnec odvezen u Zagreb na poligrafsko ispitivanje, ali je odustao nakon pola sata jer su mu pitanja bila neugodna. On bi sutra trebao svjedočiti, ali ima zakonsku blagodat i može to odbiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju