Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posljedica klimatskih promjena

Tužan prizor u Rusiji: Gradom luta gladan i iscrpljen polarni medvjed, odlutao je 500 kilometara od svog doma

Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 2
Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 2 Afp
Aktualno Galerija Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 1 Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 2 Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 3 Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +0 Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 4 Galerija 1/4 >>
Mladi polarni medvjed, gladan i isrcpljen, luta predgrađem ruskog industrijskog grada Noriljska, stotinama kilometara udaljen od prirodnog staništa za tu vrstu medvjeda.

Nakon više od 40 godina, polarni medvjed ponovno je viđen u urbanom području Rusije, potvrdio je ruskoj agenciji TASS voditelj odjela Državne agencije za kontrolu šuma.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

''Jako je gladan i vrlo mršav. Luta okolo tražeći hranu. Skoro uopće ne obraća pažnju na ljude i automobile'', rekao je za CNN Oleg Krashevsky, stručnjak za divlje životinje koji je životinju snimio izbliza. ''Jako je mlad i moguće je da je izgubio mamu'', kaže Krashevsky.

''Vjerojatno je dezorijentiran pa je slučajno krenuo prema jugu'', smatra Krashevsky i objašnjava da polarni medvjedi žive na obali udaljenoj 500 kilometara od Noriljska. Stručnjaku nije jasno kako je medvjed tako daleko došao. ''Ne razumijem kako je medvjed mogao prijeći toliku udaljenost. Moralo ga je vidjeti puno lovaca'', kaže Krashevsky.

Fotografkinja lokalnog medija Irina Yarinskaya kazala je za Independent da medvjed jedva gleda i teško hoda.

Led na Arktičkom moru se zbog klimatskih promjena topi nevjerojatnom brzinom, pa su medvjedi prisiljeni lutati u potrazi za hranom.

Vlasti Noriljska su upozorile stanovništvo da budu oprezni u zoni tundre u regiji Talnakh, gdje je medvjed posljednji put viđen.

Andrei Korobkin, voditelj Državnog odjela za zaštitu divljih životinja, rekao je da će iz Krasnojarska doći stručnjaci kako bi pomogli medvjedu, pišu lokalni mediji. Stručnjaci će životinju pregledati i pomoći joj da se oporavi od iscrpljenosti i moguće psihičke traume.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene