Mladi polarni medvjed, gladan i isrcpljen, luta predgrađem ruskog industrijskog grada Noriljska, stotinama kilometara udaljen od prirodnog staništa za tu vrstu medvjeda.

Galerija


Nakon više od 40 godina, polarni medvjed ponovno je viđen u urbanom području Rusije, potvrdio je ruskoj agenciji TASS voditelj odjela Državne agencije za kontrolu šuma.

Vezani članci Neredi u Italiji Vlasnik restorana u Italiji pozvao 90 ljudi na večeru: "Možete me uhititi, neću ga više zatvoriti" Miješalica Vozač miješalice pokušao izbjeći sudar pa svejedno izazvao kaos na cesti

''Jako je gladan i vrlo mršav. Luta okolo tražeći hranu. Skoro uopće ne obraća pažnju na ljude i automobile'', rekao je za CNN Oleg Krashevsky, stručnjak za divlje životinje koji je životinju snimio izbliza. ''Jako je mlad i moguće je da je izgubio mamu'', kaže Krashevsky.

''Vjerojatno je dezorijentiran pa je slučajno krenuo prema jugu'', smatra Krashevsky i objašnjava da polarni medvjedi žive na obali udaljenoj 500 kilometara od Noriljska. Stručnjaku nije jasno kako je medvjed tako daleko došao. ''Ne razumijem kako je medvjed mogao prijeći toliku udaljenost. Moralo ga je vidjeti puno lovaca'', kaže Krashevsky.

Fotografkinja lokalnog medija Irina Yarinskaya kazala je za Independent da medvjed jedva gleda i teško hoda.

Led na Arktičkom moru se zbog klimatskih promjena topi nevjerojatnom brzinom, pa su medvjedi prisiljeni lutati u potrazi za hranom.

Vlasti Noriljska su upozorile stanovništvo da budu oprezni u zoni tundre u regiji Talnakh, gdje je medvjed posljednji put viđen.

Andrei Korobkin, voditelj Državnog odjela za zaštitu divljih životinja, rekao je da će iz Krasnojarska doći stručnjaci kako bi pomogli medvjedu, pišu lokalni mediji. Stručnjaci će životinju pregledati i pomoći joj da se oporavi od iscrpljenosti i moguće psihičke traume.

Zvonili Škoriću u ponoć, pa Grad odlučio da ugostitelji radnim danom ipak neće raditi do dva ujutro